01 mart. 2022 | 13:45

„Nicio țară din Europa nu se poate simți în siguranță atunci când vine vorba de Putin”. Avertismentul președintelui unei țări UE

ULTIMA ORĂ

„Nicio țară din Europa nu se poate simți în siguranță atunci când vine vorba de Putin”.  Este avertismentul unui președinte de țară europeană, care vine în a șasea zi de la invazia rusă în Ucraina. Totodată, astăzi, 1 martie, trupele din Belarus au intrat în Ucraina, luptând alături de soldații ruși în invazia care a făcut sute de victime până acum și care a dislocat mii de persoane din țară.

Avertismentul președintelui unei țări din Europa

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, a avertizat că nicio țară din Europa „nu se poate simți în siguranță” atunci când vine vorba de președintele Putin.

„Nicio țară din Uniunea Europeană nu se poate simți în siguranță în acest moment. Da, Ucraina este ținta numărul unu, dar dacă nu putem sprijini Ucraina, dacă Ucraina va cădea – fiți siguri că noi vom fi următorii, că Rusia va rămâne la ușile noastre„, a declarat Nausėda la CNN, când a fost întrebat dacă Putin și-ar putea îndrepta atenția spre statele baltice Lituania, Estonia și Letonia la un moment dat.

Luni, Lituania, împreună cu Estonia, Bulgaria, Republica Cehă, Letonia, Polonia, Slovacia și Slovenia au publicat o scrisoare deschisă prin care îndeamnă UE să acorde imediat Ucrainei statutul de țară candidată și să înceapă negocierile privind acceptarea sa oficială în cadrul blocului.

Întrebat despre sprijinul său pentru candidatura Ucrainei la aderarea la UE, Nausėda a declarat pentru CNN că Europa are „datoria morală” de a include țara în bloc.

Devenirea unui membru al blocului este o procedură complexă, iar Ucraina nu este în prezent un candidat oficial pentru aderarea la UE.

Ce spun oficialii Comisiei Europene despre aderarea Ucrainei la blocul comunitar

La mai puțin de o zi după ce Ursula von der Leyen a declarat că dorește ca Ucraina să facă parte din UE, începe să se pună problema dacă și cât de repede se va întâmpla acest lucru.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat că există „opinii și sensibilități diferite” în rândul membrilor UE cu privire la aderarea Kievului.

„Aderarea este o cerere de lungă durată din partea Ucrainei”, a declarat Michel. „Dar există opinii și sensibilități diferite în cadrul UE cu privire la extindere.

„Ucraina va depune o cerere oficială, Comisia Europeană va trebui să exprime o opinie oficială, iar Consiliul va decide.”

Michel a precizat că a fost informat de intenția Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare și a explicat procedura care va fi urmată.

El și-a anunțat intenția de a-l invita pe președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, să participe „în mod regulat” la summiturile liderilor europeni și a insistat asupra necesității de a consolida acordul de asociere încheiat între Ucraina și UE.

Aceasta a venit după ce Zelenskyy și-a repetat luni dorința de a adera la UE „fără întârziere”.

„Sunt sigur că este corect. Sunt sigur că este posibil”, a declarat Zelenskyy.

Duminică, von der Leyen a declarat: „Avem un proces cu Ucraina care constă, de exemplu, în integrarea pieței ucrainene în piața unică.

„Avem o cooperare foarte strânsă în ceea ce privește rețeaua energetică, de exemplu. Sunt atât de multe subiecte în care lucrăm foarte strâns împreună și, într-adevăr, în timp, ne aparțin”, a spus ea.