NFT-urile ajung și-n spațiu: așa începe “comerțul spațial”

NFT-urile ajung și-n spațiu: așa începe “comerțul spațial”

Stația Spațială Internațională este pe cale să aibă o galerie de artă și un muzeu la bord. Iată cum vor arăta începuturile pentru  “comerțul spațial”.

Ca parte a unui acord proaspăt încheiat cu NASA, un startup numit Uplift Aerospace intenționează să trimită tot felul de obiecte prețioase – de la piese de artă vizuală la pietre prețioase și artefacte care ar sta în mod normal în muzee – către ISS, începând cu acest an.

Aceasta este o încercare de a „înființa comerțul în spațiu”, așa cum a spus compania într-un comunicat de presă.

Multe dintre articolele prezente într-un seif de dimensiunea unui dulap, care vor varia de la monede rare și bijuterii fanteziste până la „bunuri moi” destinate călătorilor în spațiu de la bordul stației, vor fi puse în vânzare. Altele vor fi destinate muzeelor, ​​după ce se vor întoarce pe Pământ.

Comerțul spațial începe cu NFT

Nu te înșeli dacă crezi că asta sună atât ambițios, cât și complicat. Într-un interviu acordat publicației de artefacte spațiale collectSPACE, CEO-ul și președintele Uplift Aerospace, Josh Hanes, a recunoscut că compania nu a rezolvat tocmai logistica transportului acestor bunuri către ISS în a doua jumătate a acestui an.

„Ideea este că vom putea prezenta articolele cât timp sunt pe stația spațială”, a spus Hanes pe site-ul web, „dar încă dezvoltăm procesul exact despre cum se va face acest lucru”.

Deoarece nimic nu se poate întâmpla în zilele noastre fără o anumită conexiune la blockchain, va exista un aspect non-fungible token (NFT) în seif – deși în acest caz, NFT-urile vor acționa ca un fel de carduri de membru pentru comunitatea „Space+” a Uplift, unde se pot accesa „experiențe spațiale din viața reală”, așa cum a spus collectSPACE.

„În prezent, NFT-urile nu au o mare utilitate în lumea fizică”, a spus Hanes publicației. „Încercăm să integrăm asta în proiect”.

Cei care cumpără NFT-urile Uplift la un preț pretins scăzut vor putea, potrivit CEO-ului, să participe, în cele din urmă, la giveaway-uri pentru zboruri spațiale sau articole destinate seifului. Pe termen mai apropiat, vor putea participa la discuțiile Space+ și vor primi obiecte mai mici de la ISS.

„Motivul pentru care noi, ca companie, am decis să creăm o platformă NFT este pentru că credem cu adevărat că există utilitate în NFT și criptomonede în aplicațiile spațiale pe termen lung”, a spus Hanes pentru collectSPACE. „Scopul nostru pe termen lung este să facilităm comerțul spațial. Credem că este un sistem infrastructural bun pentru comerțul dintre spațiu și Pământ”.