New York Times: O escaladare a atacurilor lui Putin din Ucraina ar putea include România și Polonia
Președintele Biden vrea să evite provocarea Rusiei într-un moment în care oficialii americani se tem că Vladimir Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa pierderile recente.
Cum ar putea ajunge Putin în România
Însuflețit de succesul înregistrat în nord-estul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski face presiuni asupra președintelui Biden pentru o nouă armă mai puternică: un sistem de rachete cu o rază de acțiune de 190 de mile, care ar putea ajunge până departe pe teritoriul rusesc.
Zelensk insistă în fața oficialilor americani că nu are intenția de a lovi orașe rusești sau de a ținti ținte civile, deși forțele președintelui Vladimir Putin au lovit blocuri de apartamente, teatre și spitale din Ucraina pe tot parcursul războiului. Arma, spune Zelenski, este esențială pentru lansarea unei contraofensive mai ample, poate la începutul anului viitor, scrie New York Times.
Biden rezistă, în parte pentru că este convins că, în ultimele șapte luni, a reușit să-i semnaleze cu succes lui Putin că nu dorește un război mai amplu cu rușii – vrea doar ca aceștia să plece din Ucraina.
Un transport de rachete ghidate cu rază lungă de acțiune, care ar putea oferi Ucrainei și noi opțiuni pentru a lovi Crimeea, teritoriul anexat de Rusia în 2014, ar fi probabil văzut de Moscova ca o provocare majoră, a concluzionat Biden.
„Încercăm să evităm al treilea război mondial”, le reamintește adesea Biden colaboratorilor săi, reluând o declarație pe care a făcut-o și în public.
Rachete tactice, într-un moment în care Putin ar putea escalada războiul
Ajutoarele de rang înalt ale președintelui spun, de asemenea, că atunci când Biden a întrebat Pentagonul în ultimele săptămâni cât de mult vor ajuta sistemele de rachete cu rază mai lungă de acțiune forțele ucrainene în următoarea etapă a războiului, i s-a spus că beneficiile vor fi minime. Acest lucru l-a determinat să concluzioneze, spun ei, că nu merită riscul.
Discuția privind sistemul de rachete tactice al armatei, sau ATACMS, vine într-un moment critic, când oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagonul și agențiile de informații americane par mai îngrijorați ca niciodată că Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa retragerea sa umilitoare.
Ei nu știu ce formă ar putea lua această escaladare. Dar multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc sunt sumbre: mai multe bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei – situate în țări NATO precum Polonia și România – care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară.
Această relatare a efortului administrației de a controla escaladarea războiului se bazează pe conversațiile cu peste o duzină de înalți oficiali americani, în timp ce aceștia se străduiesc să calibreze următorii pași – în speranța de a se baza pe progresele Ucrainei fără a declanșa un conflict mai amplu. Aceasta vine în condițiile în care ucrainenii au luat avânt, iar rușii, deocamdată, sunt încă în dezordine, menționează sursa citată.