10 nov. 2022 | 17:45

Nave militare rusești se pregătesc de un test cu „torpila Apocalipsei” lui Putin. Dezvăluirile unui oficial american de rang înalt

ULTIMA ORĂ
Nave militare rusești se pregătesc de un test cu „torpila Apocalipsei” lui Putin. Dezvăluirile unui oficial american de rang înalt

Statele Unite au observat în ultimele săptămâni nave militare rusești care se pregăteau pentru un posibil test al unei noi torpile cu propulsie nucleară, a declarat pentru CNN un oficial american de rang înalt care are cunoștință directă de acest lucru.

Rusia vrea să testeze o torpilă cu propulsie nucleară

Conform CNN, una dintre navele care făceau pregătiri este Belgorod, un submarin cu rachete de croazieră modificat pentru operațiuni speciale, capabil să lanseze vehicule subacvatice fără pilot, inclusiv torpila Poseidon.

În ultimele zile, aceste nave au fost observate plecând din zona de testare din Marea Arctică și întorcându-se în port, dar fără a efectua vreun test. SUA crede că rușii s-au lovit de dificultăți tehnice.

„Acest lucru poate fi văzut ca parte a unei imagini mai mari și a practici militare recente a Rusiei, care trimite trupe prost antrenate și subechipate în Ucraina„, a declarat un diplomat occidental.

„Industria militară a Rusiei trece prin momente dificile și putem vedea, de asemenea, că sancțiunile occidentale asupra bunurilor militare de înaltă tehnologie au un efect și trebuie să continue”.

Oficialii americani spun că Rusia ar putea încerca să testeze din nou torpila, dar apele din zona de testare vor începe în curând să înghețe, așa că nu mai e foarte mult timp pentru operațiune.

În cazul în care Rusia se decidă să facă un astfel de test, tensiunile cu SUA ar crește și mai mult, asta în contextul în care atât Washington, cât și aliații săi, au stat cu ochii pe orice semn din partea Moscovei că ar putea să se pregătească să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina.

Torpila Poseidon este un vehicul subacvatic fără pilot, care poate să transporte atât muniții convenționale, cât și nucleare. Pentru că are sistem de propulsie nucleară, această torpilă are, practic, o rază de acțiune  nelimitată.

Cu toate acestea, SUA nu au cunoștință și nici nu cred că testul ar implica detonarea unui dispozitiv nuclear. Asta pentru orice pericol potențial ar putea veni de la o defecțiuni a sistemului, care poate prezenta riscuri grave din cauza radioactivității.

Președintele Vladimir Putin a anunțat pentru prima dată existența sistemului Poseidon în timpul discursului său despre starea națiunii din 2018, prezentându-l ca pe o nouă armă „inovatoare”.

„Unitatea nucleară de putere este unică prin dimensiunile sale reduse, oferind în același timp un raport putere-greutate uimitor.

Este de o sută de ori mai mică decât unitățile care alimentează submarinele moderne, dar este totuși mai puternică și poate trece în modul de luptă, adică atinge capacitatea maximă, de 200 de ori mai repede”, a declarat atunci Putin.