Muzeul CFR, locul minunat din Gara de Nord care îți prezintă exponate pe care le poți vedea și astăzi pe șine
Muzeul CFR este, într-adevăr, un loc pe care trebuie să-l vizitezi, dacă se întâmplă să fii în Gara de Nord, în așteptarea vreunui tren, și ai câteva ore la dispoziție.
Practic, în loc să-ți ocupi timpul încercând să eviți hoții de buzunare care colcăie prin Gara de Nord, poți renunța la infima sumă de 4 lei pentru a vizita un muzeu care, întâmplător, se află (oarecum) în incintă.
Experiența vizitării Muzeului CFR, din Capitală
În cazul în care ți-am trezit curiozitatea, îți vom spune că Muzeul CFR se află, cel puțin teoretic, în Gara de Nord, așa cum menționam anterior, imediat lângă peronul 16, ultimul din dreapta, cum privești spre „plecare”.
Totuși, imediat ce vei ajunge în fața muzeului, vei observa că porțile sunt închise iar pe acestea tronează un afiș care te îndeamnă să ieși din gară, pe Calea Griviței și să intri pe acolo. Iată o mutare cât se poate de greșită, de vreme ce nu toți călătorii vor avea chef să ocolească gara pentru a intra. Folosirea porții din interiorul gării ar putea aduce mult mai mulți vizitatori.
Odată intrat în Muzeul CFR, vei fi uimit de multitudinea de machete de trenuri și locomotive, o parte dintre ele acționate electric și puse în cadrul unui traseu machetat (asemenea muzeului pe care, până de curând, îl puteai vedea în gara din Sinaia – ulterior a fost închis).
Tot aici vei vedea echipamente vechi, folosite odinioară în gări, pe șine, dar și în trenuri, o experiență virtuală a unei călătorii cu vechile trenuri (în mod evident nu era nevoie de așa ceva, de vreme ce încă se poate experimenta asta în trenurile care circulă și astăzi).
Și, pentru că tot am ajuns la acest subiect, amuzant este cum multe dintre machetele, de altfel frumos construite, încă au darul de a corespunde realității.
Pe scurt, pleci de acolo cu impresia că țara noastră, toată, ar putea fi un muzeu în aer liber, dacă s-ar vrea.