06 iun. 2022 | 09:41

Mozilla Firefox te ajută să traduci fără internet: de ce este mai bun decât Chrome

ACTUALITATE
Mozilla Firefox te ajută să traduci fără internet: de ce este mai bun decât Chrome

Mozilla a creat un plug-in de traducere pentru Firefox care funcționează offline. Mai exact, Firefox Translations va trebui să descarce unele fișiere prima dată când convertești text într-o anumită limbă.

Cu toate acestea, va putea folosi resursele sistemului tău pentru a gestiona traducerea, mai degrabă decât să trimită informațiile către un centru de date pentru procesare în cloud.

Plug-in-ul a apărut ca urmare a colaborării Mozilla cu Proiectul Bergamot, finanțat de Uniunea Europeană. Alte persoane implicate includ Universitatea din Edinburgh, Universitatea Charles, Universitatea din Sheffield și Universitatea din Tartu. Scopul a fost de a dezvolta mașini-unelte neurale, pentru a ajuta Mozilla să creeze o opțiune de traducere offline.

Mozilla a creat un plug-in de traducere pentru Firefox

„Motoarele, modelele de limbă și algoritmii de traducere în pagină ar trebui să fie executați în întregime în computerul utilizatorului, astfel încât niciuna dintre date nu va fi trimisă în cloud, făcându-l complet privat”, a spus Mozilla.

Potrivit TechCrunch, una dintre marile limitări ale plug-in-ului în starea actuală este că se poate ocupa doar de traduceri între engleză și alte 12 limbi. Pentru moment, Firefox Translations acceptă spaniolă, bulgară, cehă, estonă, germană, islandeză, italiană, norvegiană bokmal și nynorsk, persană, portugheză și rusă.

Mozilla și partenerii săi din proiect au creat un canal de formare prin care voluntarii pot ajuta, ajutând la formarea de noi modele, astfel încât să poată fi adăugate mai multe limbi. Ei caută feedback și despre modelele existente, așa că Firefox Translations este o lucrare în curs de desfășurare.

Deocamdată, totuși, plug-in-ul nu poate face față pentru cele 133 de limbi acceptate de Google Translate. Mai mult, Apple și Google au ambele aplicații mobile care se pot ocupa și de traduceri offline.

La suprafață, este puțin ciudat că un browser, care este prin definiție folosit pentru a accesa web-ul, ar avea nevoie de o opțiune de traducere offline. Dar traducerea textului de pe dispozitiv și evitarea necesității de a-l transfera către și de la un centru de date ar putea fi un avantaj pentru confidențialitate și securitate.