28 nov. 2022 | 15:55

Moneda care l-a „repus” în drepturi pe un împărat roman despre care se credea că nu a existat

CHESTII
Moneda care l-a „repus” în drepturi pe un împărat roman despre care se credea că nu a existat

O monedă controversată, descoperită cu câteva secole în urmă, a dovedit că un împărat roman despre care se credea că nu ar fi fost real, de fapt, ar fi existat.

Moneda, descoperită în Transilvania, vine să clarifice unul dintre cele mai mari mistere din istoria Daciei și a Imperiului Roman, și anume existența de facto a împăratului Sponsian.

Moneda care „face lumină” în istorie

De-a lungul timpului, istoricii au avut păreri împărțite cu privire la existența împăratului roman, Sponsian, cel care ar fi condus, la un moment dat, inclusiv Dacia.

De vreme ce unii dintre ei aveau bănuiala că el ar fi fost real, alți susțineau că existența lui nu este susținută de nicio dovadă istorică.

Iată că, în sfârșit, dovada istorică a venit, iar chipul Sponsian se află, într-adevăr, pe una dintre fețele monedei.

Profesorul Paul Pearson, de la University College din Londra, care a întreprins această cercetare, a declarat pentru BBC News: „Ceea ce am găsit este un împărat. Era o figură despre care se credea că este un fals și care a fost dată la o parte de experți. Dar noi credem că a fost real și că a avut un rol în istorie”.

În context, moneda cu pricina face parte dintr-un tezaur de mici dimensiuni, descoperit în 1713. Înițial, s-a crezut că este vorba despre monedă romană autentică, însă asta numai până la jumătatea secolului al XIX-lea, când experții au intrat la bănuieli și au început să creadă că este, de fapt, un fals.

În 1863, când Henry Cohen, cel mai important expert în monede de la Bibliothèque Nationale de France, din acea perioadă, a susținut ideea, spunând că moneda este un fals modern și, pe deasupra, unul extrem de prost făcut.

Profesorul Pearson a reanalizat problema după ce a văzut fotografii ale monedei în timp ce făcea cercetări pentru o carte despre istoria Imperiului Roman.

Pe baza unor zgârieturi de pe suprafața acesteia, despre care a crezut că ar fi putut fi produse de faptul că moneda a fost în circulație, el a concluzionat că moneda este cât se poate de reală, ceea ce înseamnă, deopotrivă, că și existența împăratului Sponsian poate fi acum verificată.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele