03 aug. 2022 | 10:55

Misterul femeii criogenizate care a revenit la viață: câte ore a stat aceasta înghețată

ACTUALITATE
Misterul femeii criogenizate care a revenit la viață: câte ore a stat aceasta înghețată

Într-o dimineață de iarnă, în Minnesota, în 1980, un bărbat pe nume Wally Nelson a dat peste trupul prietenei sale, întins în zăpadă la doar câțiva metri de ușa lui.

Mașina lui Jean Hilliard, în vârstă de nouăsprezece ani, se blocase în timp ce se întorcea de la casa părinților ei după o noapte petrecută acolo. Îmbrăcată cu o haină de iarnă, mănuși și cizme de cowboy, ea a pornit în toiul nopții, la minus 30 Celsius, pentru a cere ajutorul.

Trupul femeii a stat înghețat ore în șir, dar a revenit la viață

La un moment dat, s-a împiedicat și și-a pierdut cunoștința. Timp de șase ore, corpul lui Hilliard a rămas întins în frig, înghețat.

„Am prins-o de guler și am tras-o în verandă”, avea să relateze Nelson, într-un interviu acordat Minnesota Public Radio, ani mai târziu. „Am crezut că e moartă. A înghețat ca o scândură, dar am văzut câteva bule ieșindu-i din nas”, a completat el.

Dacă nu ar fi fost Nelson acolo, Hilliard ar fi îngroșat numărul miilor de decese atribuite hipotermiei în fiecare an. Totuși, ea a supraviețuit.

Hipotermia extremă nu reprezintă neapărat sfârșitul unei vieți, se pare. În condiții controlate, scăderea temperaturii corpului poate răci metabolismul și reduce nevoia organismului de oxigen.

În cuvintele lui George Sather, medicul care a tratat-o, „Corpul era rece, complet înghețat, exact ca o bucată de carne scoasă dintr-un congelator”.

Cu toate acestea, în doar câteva ore, după ce a fost încălzit, corpul lui Hilliard a revenit la viață. Ea a început rapid să vorbească și a fost externată la scurt timp.

Spre deosebire de multe elemente, apa ocupă un volum mai mare atunci când se află în stare solidă. Această expansiune nu ajută deloc corpul uman să rămână intact.

O întrebare importantă, în acest caz, este ce înseamnă exact „înghețat” în acest caz. Deși scăzută, temperatura corpului lui Hilliard era încă mult peste punctul de îngheț.

Faptul că suprafața corpului ei era rece și albă, șiar ochii ei păreau sticloși, ar putea fi, de asemenea, puțin surprinzător. Corpul va închide canalele către vasele de sânge de sub piele pentru a menține organele în funcțiune, până la punctul în care va căpăta o culoare cenușie.

Așadar, se pare că organismul uman are o putere fantastică de consevare, chiar și în condiții extreme. Desigur, această caracteristică nu se aplică tuturor, iar oamenii de știință încă studiază fenomenul, considerându-l un mister.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele