Adrian Chesnoiu, trimis în judecată de DNA. Fostul ministru al Agriculturii, acuzat de abuz în serviciu și scurgerea unor informații
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, este acuzat de procurorii DNA de Abu în serviciu. Procurorii cer ridicarea imunității pentru începerea anchetei.
Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu
Update 7 decembrie, ora 12.49. DNA Timișoara îl trimite pe fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, în judecată, alături de alte persoane, pentru fapte de abuz în serviciu și scurgerea unor informații nedestinate publicității.
Astfel, Chesnoiu Adrian-Ionuț, în prezent deputat, la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, va fi judecat pentru 4 (patru) infracțiuni de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite, și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
Alături de politician vor mai fi judecați:
- Răducan Andrei-Cristian, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a 4 (patru) infracțiuni de complicitate la infracțiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite;
- Sandu Aurel, fost șef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
- Corobea Mihai-Cosmin, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale;
- Pârv Mihai, fost director executiv adjunct gradul II la Direcția pentru Agricultură Județeană Arad;
- Lăscaie Cătălin-Ionuț, la data faptelor și în prezent consilier județean în cadrul Consiliului Județean Dâmbovița și vicepreședinte al unei organizații județene de partid.
Update 26 octombrie, ora 15.20. Procurorii DNA – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de: instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni), și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, inculpatul Chesnoiu Adrian Ionuț, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui inculpatului Răducan Andrei-Cristian (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidații “agreați”, printre care Sandu Aurel, Corobea Mihai-Cosmin și persoana fizică precizată mai sus. După primirea subiectelor și promovarea probei scrise, aceasta din urmă ar fi fost respinsă la proba interviului.
De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul candidatului Sandu Aurel, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând, în perioada ocupării funcției, venituri salariale în valoare de 33.782 lei.
Celor cinci inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.
Update 14 iulie, ora 16.31. Numele ministrului Agriculturii, Petre Daea, apare în referatul trimis de către procurorii DNA la Parlament, pentru ridicarea imunității fostului ministru Adrian Chesnoiu, anunță România TV. Printre cele patru persoane cărora Chesnoiu le-ar fi dat subiectele pentru câștigarea concursului de angajare s-ar afla și un apropiat de-al lui Daea. De altfel, la percheziția informatică, DNA a găsit în telefonul bărbatului numărul de telefon al soției lui Petre Daea, notat cu pseudonimul „Nașa Cami”. Procurorii anticorupție au depus la dosar mai multe stenograme care menționează numele lui Daea.
Update 11 iulie, ora 12.33. Procurorii DNA anunță că au început urmărirea penală pe numele fostului ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Politicianul este cercetat pentru instigare și abuz în serviciu.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale față de suspectul Chesnoiu Adrian Ionuț, în prezent deputat, iar la data faptelor având și funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, a transmis DNA.
Update 11 iulie, ora 10.04. România TV anunță că Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, a ajuns la DNA Timiș pentru a da declarații în fața procurorilor. Acesta este acuzat de abuz în serviciu și corupție.
Update 28 iunie, ora 14.33. Camera Deputaţilor a stabilit că deputatul Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii, poate fi anchetat de DNA, după ce imunitatea i-a fost luată prin vot. Au fost 251 de voturi pentru, 25 împotrivă şi două nule.
Update 28 iunie, ora 13.55. Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, le-a cerut colegilor deputați să voteze în favoarea ridicării imunității sale, pentru a fi judecat de organele competente. Politicianul își susține nevinovăția și spune că va dovedi asta în fața judecătorilor, de aceea va vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunității.
„Suntem într-un moment în care niciunul dinte dvs. nu ați dori să vă aflați, dar am primit de la voi, de la mii de fermieri români imediat ce am aflat din presă că s-au ridicat la adresa mea anumite suspiciuni, am primit sprijin. Sunt un om simplu, ca orice cetățean al acestei țări. Nu o să mă ascund în spatele unei demnități și cred că fiecare dintre noi trebuie să considerăm funcția de demnitate publică o responsabilitate, nu un privilegiu. Vă rog pe toți, la fel voi face și eu, voi vota pentru ridicarea imunității. Știu că multora dintre voi vă este greu, dar și eu voi vota la vedere pentru ridicarea imunității. Vă rog să mă înțelegeți că nu sunt adeptul justiției televizate, sunt nevinovat și asta voi dovedi în fața instanței”, a spus Adrian Chesnoiu înainte de vot.
Update 28 iunie, ora 07.41. Deputații români dezbat şi votează, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de ridicare a imunităţii lui Adrian Chesnoiu, fost ministru al Agriculturii. Potrivit regulamentului Camerei, votul este secret cu bile, iar raportul Comisiei juridice se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi.
Update 27 iunie, ora 18:35 – Deputații din Comisia juridică au decis să îi ridice imunitate parlamentarea lui Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii, ca urmare a anchetării sale într-un dosar DNA de corupție. 18 deputați au decis în favoarea ridicării imunității, iar alți 3 au votat împotrivă. Raportul final a fost pozitiv, iar fostul ministru al Agriculturii poate fi anchetat pentru fapte de corupție de către procurorii DNA.
Votul va fi dat în şedinţa de plen de marţi.
„Doresc să facă câteva precizări. Eu am preluat postul de ministru al Agriculturii şi nu mi-am dorit să fac altceva decât bine agriculturii din România, bine fermierilor români şi până la urmă bine cetăţenilor care depind de rezultate din agricultura.
Cred eu că în mandatul acesta scurt, de 6 luni, am şi reuşit să fac o parte din lucrurile acestea bune şi e cumva meritul echipei pe care am avut-o la Ministerul Agriculturii pentru că am reuşit într-un timp foarte scurt să facem lucruri care stagnau de foarte multă vreme.
Evident că suspiciunile de azi nu vizează activitatea aceasta legată de politicile agricole şi de activitatea din agricultură, ci anumite lucruri administrative.
Sunt un om responsabil şi aşa cred că m-aţi cunoscut cu toţii”, a afirmat Adrian Chesnoiu, luni la Parlament.
„Acesta a fost şi motivul pentru care, fără niciun fel de ezitare, am luat decizia de onoare, individual, fără să mă consult cu absolut nimeni, de a demisiona din funcţia de ministru, de a mă autosuspenda din PSD şi de a le solicita colegilor mei din toate grupurile parlamentare să voteze cererea de încuviinţare a procurorilor, în vederea derulării activităţilor specifice de cercetare.
Sunt absolut convins că, la finalul aceste cercetări, adevărul va ieşi la iveală, iar eu, aşa cum m-aţi cunoscut întotdeauna, nu sunt adeptul unei justiţii televizate.
România are nişte proceduri care vizează modul în care se derulează o anchetă penală. La finalul cercetărilor, voi veni cu aceeaşi demnitate în faţa dumneavoastră, şi vă voi prezenta punctul meu de vedere cu privire la acest dosar. Până la finalizarea cercetărilor nu mă veţi mai auzi declarând nimic despre acest dosar”, a mai explicat Chesnoiu.
Update 24 iunie, ora 9:51 – Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, va asigura interimatul Ministerului Agriculturii, după ce ministrul a fost acuzat de către DNA de abuz în serviciu.
În acest sens, Adrian Chesnoiu va demisiona din funcție, lăsând fotoliul de ministru liber. Ministrul Transporturilor actual, Sorin Grindeanu, va fi ministru interimar al Agriculturii, până când postul se va ocupa.
Update 23 iunie, 16:30 – Adrian Chesnoiu va demisiona din funcția de ministru al Agriculturii, pentru a putea fi anchetat de către DNA. De altfel, procurorii au cerut ridicarea imunității, în cazul în care acesta va renunța la funcție, ancheta își va putea urma cursul fără impedimentul imunității.
Adrian Chesnoiu este acuzat de DNA de abuz în serviciu și instigare la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informațiile care nu erau destinate publicității.
Procurorii DNA au suspiciuni că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, Chesnoiu ar fi convins o persoană din subordine să îi dea acces la mai multe subiecte concepute pentru probele scrise ce urmau să fie susținute pentru organizarea a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi la direcții județene.
Subiectele au ajuns apoi la patru candidați, iar după probele scrise și orale, trei dintre ei au promovat.
DNA vrea ridicarea imunității
Conform DNA, la intervenția directă a ministrului Agriculturii în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să îl promoveze, chiar dacă nu întrunise condițiile de acceptare în concurs.
Respectiva persoană a obținut până acum peste 33.000 de lei din salariu, ca urmare a acceptării acestui post.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au transmis o cerere pentru ridicarea imunității, dar și copii ale dosarului de urmărire penală.
Parlamentul urmează să decidă dacă ridică sau nu imunitatea pentru ministrul Agriculturii.
Dacă vor ridica imunitatea, Chesnoiu va fi chemat oficial și la DNA pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzații.
Purtătorul de cuvânt al PSD a fost surprins de cererea DNA.
”A fost o surpriză pentru noi, îl cunosc ca pe unul dintre cei mai performanți miniștri. sunt convins că nu va exista o obstrucționare, mă bazez pe conduita PSD din ultima vreme”, a declarat Radu Oprea.