08 nov. 2022 | 13:11

Miliardarii produc de un milion de ori mai multe emisii decât o persoană obișnuită: ce arată un nou raport

ACTUALITATE
Miliardarii produc de un milion de ori mai multe emisii decât o persoană obișnuită: ce arată un nou raport

Când vine vorba de planetă, miliardarii ar putea fi de un milion de ori mai distructivi decât o persoană obișnuită, potrivit unui nou studiu despre emisii.

Finanțat de Oxfam, studiul a analizat investițiile celor mai bogați 125 de oameni și a descoperit că emisiile lor cumulate au fost de un milion de ori mai mari decât media, investițiile lor reprezentând 70% din acestea.

Când sunt calculate, emisiile ajung la 393 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, ceea ce reprezintă aceeași cantitate produsă de Franța. Având în vedere că miliardarii dețin o cotă combinată de 2,4 trilioane de dolari (2,1 trilioane de lire sterline) în 183 de companii, indivizii au o mare miză în producția de emisii.

Emisii mult mai multe de la bogați

Oxfam afirmă că numărul este probabil și mai mare, deoarece companiile care produc cele mai multe emisii își interpretează adesea greșit cifrele reale.

„Emisiile din stilul de viață miliardar – datorită utilizării frecvente a avioanelor și iahturilor private – sunt de mii de ori mai mari decât o persoană normală, ceea ce este deja complet inacceptabil”, a declarat Nafkote Dabi, responsabil pentru schimbările climatice la Oxfam, într-un comunicat.

„Dar dacă ne uităm la emisiile din investițiile lor, atunci emisiile lor de carbon sunt de peste un milion de ori mai mari”.

Raportul vine în momentul în care COP27 începe și este deja implicat în controverse, deoarece lumea rămâne departe de obiectivele acordului de la Paris. Personalități proeminente precum Greta Thunberg au respins evenimentul, numind-ul „greenwashing”.

În timp ce miliardarii înșiși sunt cu siguranță implicați în această producție disproporționată de gaze cu efect de seră, în cele din urmă nu depinde de indivizi să dicteze politica mondială. Guvernele din întreaga lume continuă să se lupte pentru a găsi un teren comun și a se considera răspunzătoare pentru emisiile națiunilor lor, în timp ce Pământul se îndreaptă spre praguri care nu pot fi anulate.

Atunci este ușor să transferați vina asupra marilor corporații sau chiar a persoanelor bogate, dar raportul susține că guvernele trebuie să dicteze ce se poate și ce nu se poate face. Trebuie făcute presiuni asupra guvernelor să acționeze, în loc să găsească țapi ispășitori, indiferent de cât de bogați sunt.