29 nov. 2022 | 13:25

„Migranții crizei energetice”. Europenii au început să migreze în țări însorite din cauza prețurilor la facturi și a războiului

ULTIMA ORĂ
„Migranții crizei energetice”. Europenii au început să migreze în țări însorite din cauza prețurilor la facturi și a războiului

Victor Varlamov, un dezvoltator de software, se conectează în fiecare dimineață la biroul său de pe o insulă spaniolă însorită din largul coastelor Africii.

El a fost nevoit să își părăsească locuința adoptivă din Polonia din cauza amenințării costurilor ridicate de încălzire și a unei ierni care ar fi devenit mai aspră din cauza războiului din Ucraina.

El nu este singurul care caută un stil de viață mai cald și mai accesibil, întrucât consiliile de turism din toată Europa de Sud au profitat de ocazia de a promova avantajele petrecerii iernii în străinătate pentru rezidenții din țările mai nordice.

Varmalov, în vârstă de 50 de ani, și familia sa s-au mutat de pe coasta baltică a Poloniei în Gran Canaria, în Insulele Canare din Spania, în urmă cu două luni, și intenționează să rămână acolo în viitorul apropiat.

„Criza economică și mai ales situația de război m-au împins aici”, a declarat Varmalov, care este rus de origine.

Evitarea costurilor record ale energiei prin mutarea în străinătate

Invazia Rusiei în Ucraina în februarie a dus unele prețuri la energie la niveluri record în august. Acestea au scăzut, dar este probabil să rămână ridicate și au dus la niveluri dureroase de inflație.

Înainte de a pleca din Gdansk, unde locuiește din 2016, Varmalov a calculat că ar putea economisi 250 de euro pe chirie în fiecare lună și ar putea plăti 140 de euro pentru toate utilitățile și internetul, în loc de 200 de euro cât plătea doar pentru electricitate în Polonia.

Ceea ce economisește acum, cheltuiește pe mâncare în oraș, a spus el, și se bucură, de asemenea, de plimbări pe plajă în pauzele de prânz.

„Realitatea este mai bună decât așteptările mele”, a spus el.

Guvernul regional din Insulele Canare, unde temperatura medie de iarnă este de 20 de grade Celsius, a lansat în septembrie o campanie pe rețelele de socializare pentru a atrage lucrători la distanță, precum Varmalov, și pensionari din țări precum Marea Britanie, Germania și Suedia.

„Nu este niciun secret că aceasta va fi o iarnă de mare incertitudine economică în Europa, dar în Insulele Canare vrem să schimbăm situația”, a declarat Yaiza Castilla, șefa turismului regional, descriind insulele ca fiind un „refugiu economic”.

Alte țări din sudul Europei văd, de asemenea, potențialul.

În septembrie, ministrul grec al turismului a vizitat Austria și țări din nordul Europei, precum Suedia, pentru a „transforma această criză energetică uriașă care afectează Europa într-o oportunitate”.

De asemenea, consiliul de turism din Portugalia a făcut campanie, iar șeful său, Luis Araujo, a declarat că așteptările privind turiștii de iarnă din nordul Europei sunt „foarte pozitive”.

Datele privind turismul îi susțin optimismul.

Datele colectate pentru Reuters de către motorul de căutare a închirierilor de locuințe HomeToGo au arătat că, în comparație cu anul trecut, căutările din țări precum Marea Britanie, Germania și Olanda au crescut cu 36%, 13% și, respectiv, 3% pentru cazare pe timp de iarnă în Spania, Grecia și Portugalia.

Gabriel Escarrer, directorul general al lanțului hotelier spaniol Melia, a declarat că oamenii rezervă apartamente și apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, cu o prezență notabilă a vizitatorilor scandinavi.

„Refugiu pentru iarnă” și nu numai

Vizitatori și rezidenți mai permanenți sosesc și din Germania, care era foarte dependentă de gazul rusesc înainte de războiul din Ucraina și este îngrijorată de posibilele penurii de energie din timpul iernii.

Printre școlile care înscriu mai mulți elevi din străinătate, școala germană din Gran Canaria a primit anul acesta 40 de cereri din partea unor elevi străini, un număr mai mare decât în anii precedenți, fără a oferi cifre precise.

Repeople, o asociație de co-working din Insulele Canare, a declarat că a fost complet rezervată pentru luna noiembrie și că este plină în proporție de 80% pentru restul iernii.

Printre cei care ocupă un loc la Repeople se numără Heiko Schaefer, un freelancer german în vârstă de 31 de ani, care intenționează să rămână până la Crăciun.

„Actuala creștere a prețurilor este un motiv pentru mulți oameni să se mute mai la sud”, a spus el. „Această insulă este un refugiu pentru iarnă”.

Companiile aeriene vor crește cu 31% numărul de locuri disponibile spre Insulele Canare, a declarat biroul regional de turism.

TUI fly, principala companie aeriană care operează între Germania și Insulele Canare, a declarat că va crește zborurile cu aproximativ 10 procente, adăugând într-o declarație că costurile energiei au fost „un element psihologic” în împingerea mai multor oameni spre sud.

Airbnb, firma de închirieri pe termen scurt, a declarat că căutările pentru sejururi de iarnă în sudul Europei s-au triplat între aprilie și iunie.

Blocați acasă sau o mutare permanentă

Cu toate acestea, pentru majoritatea europenilor din nord, plecarea în sud este doar un vis atunci când creșterea costurilor de trai face ca aceștia să nu-și permită luxul de a călători.

În schimb, aceștia își fac provizii de bunuri pentru a se încălzi, cum ar fi plăpumi, aragazuri cu foc lent și pături electrice, arată cifrele privind vânzările cu amănuntul în Marea Britanie.

Alții, însă, au decis să se mute definitiv.

Natasha Caldeiras, din Kent, sudul Angliei, și familia ei se mută chiar înainte de Crăciun în Portugalia, țara natală a soțului ei. Ei au declarat că prețurile la energie au fost un imbold.

Caldeiras crede că vremea mai caldă le va permite să pornească caloriferele pentru o perioadă mai scurtă decât în Marea Britanie, unde facturile lor lunare sunt de aproximativ 231 de euro pe lună și sunt pe cale să crească.

„Chiar și înainte de criza energetică, am fi vrut să fim în Portugalia din cauza vremii”, a spus tânărul de 28 de ani.

„Dar cu criza energetică, a fi în Portugalia ne oferă mai multă siguranță datorită climei.”

Murat Coskun, directorul executiv al firmei de consultanță imobiliară Get Properties, a declarat că criza costului vieții „alimentează tendința” britanicilor de a decide că este timpul să plece.

„Nu cred că am ajuns încă la apogeu”, a spus el. „Iarna va fi grea”, a mai spus el pentru Euronews.