Meta vrea să verifice informațiile de pe Wikipedia: cum face asta prin inteligența artificială
Instrumentul Meta le-ar putea permite într-o zi editorilor să corecteze notele de subsol la scară largă.
În 2020, comunitatea Wikipedia a fost cuprinsă de un scandal, când s-a aflat că un adolescent din SUA a scris 27.000 de intrări într-o limbă pe care nu o vorbește. Episodul a fost un semnal de alarmă că enciclopedia online nu este o sursă perfectă de informații. Uneori, oamenii vor încerca să editeze intrările Wikipedia din răutate, dar adesea erorile factuale provin de la o persoană bine intenționată care face o greșeală.
Aceasta este o problemă, iar compania-mamă Facebook Meta crede că poate ajuta la rezolvarea cu ajutorul AI. Gigantul rețelelor sociale și-a pus ochii pe citări. Problema cu notele de subsol Wikipedia este că sunt aproape prea multe pentru a verifica editorii voluntari ai platformei. Cu site-ul în creștere, cu peste 17.000 de articole în fiecare lună, nenumărate citate sunt incomplete, lipsesc sau, pur și simplu, sunt inexacte.
Meta a dezvoltat un model AI care poate scana automat citările la scară largă, pentru a verifica acuratețea acestora. De asemenea, poate sugera citări alternative atunci când găsește un pasaj cu surse proaste. Când editorii umani ai Wikipedia evaluează citările, se bazează pe bunul simț și pe experiență. Când un AI face aceeași muncă, folosește un model de transformare Natural Language Understanding (NLU) care încearcă să înțeleagă diferitele relații de cuvinte și expresii dintr-o propoziție.
Meta folosește AI pentru Wikipedia
Baza de date Meta Sphere, constând din peste 134 de milioane de pagini web, acționează ca index de cunoștințe al sistemului. Pe măsură ce își face treaba de a verifica citările dintr-un articol, modelul este conceput pentru a găsi o singură sursă pentru a verifica fiecare afirmație.
Pentru a ilustra capabilitățile AI, Meta a împărtășit un exemplu de citare incompletă a modelului găsit pe pagina Wikipedia pentru Blackfoot Confederacy. În secțiunea „Notable Blackfoot people”, articolul îl menționează pe Joe Hipp, primul nativ american care a concurat pentru titlul WBA World Heavyweight. Site-ul web legat nu menționează Hipp sau box. Căutând în baza de date Sphere, modelul a găsit o citare mai potrivită într-un articol din 2015 din Great Falls Tribune.