Măsura de protecție luată de Polonia după bombardamentele din Zaporojie. Se întâmplă deja în toată țara
Îngrijorată de bombardamentele repetate de la centrala nucleară din Zaporojie (Ucraina), Polonia distribuie tablete de iod în rândul populației, în caz de expunere la radiații, a anunțat, joi, Ministerul de Interne de la Varșovia. Iodura de potasiu este considerată o măsură de protecție a organismului împotriva unor afecțiuni precum cancerul tiroidian.
Polonia distribuie pastile cu iod
Atacurile cu rachete de lângă complexul nuclear Zaporojie, cel mai mare din Europa, pentru care Rusia și Ucraina se acuză reciproc, au avariat clădirile din apropierea celor șase reactoare și au tăiat cablurile de alimentare cu electricitate. Bombardamentele au creat riscul producerii unei catastrofe nucleare care ar afecta țările vecine.
Tablete de iod au fost distribuite cetățenilor din Polonia, a explicat Ministerul său de Interne, în urma îngrijorărilor grave cu privire la un posibil pericol de radiații la centralele nucleare din Ucraina. La începutul săptămânii, guvernul de la Varșovia a anunțat că toate comunitățile de pompieri din țară au primit doze adecvate de iodură pentru a le distribui oamenilor.
„După ce presa a relatat despre luptele din apropierea centralei nucleare din Zaporojie, am decis (…) din timp să luăm măsuri de protecție, pentru a distribui iod”, a transmis ministrul adjunct de Interne, Blazej Pobozy.
„Aș dori să îi asigur pe toți cetățenii că acestea sunt acțiuni de rutină, preventive, care au rolul de a ne proteja în cazul unei situații care… sper că nu se va întâmpla”, a completat oficialul guvernamental polonez.
„Este o procedură standard prevăzută de lege și aplicată în cazul unui posibil pericol de radiații. În același timp, dorim să vă informăm că, în acest moment, nu există un astfel de pericol și Agenția Națională pentru Energie Nucleară monitorizează permanent situația”, a transmis Ministerul.
Bombardamentele continuă la Zaporojie
Invazia rusă a Ucrainei a provocat panică în fostele state-satelit ale Uniunii Sovietice (URSS), iar amenințarea președintelui Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare i-a făcut deja pe locuitorii acestor țări să se grăbească, în primele etape ale războiului, să-și facă provizii de iod.
Joi, guvernatorul regional Oleksandr Starukh a spus că armata rusă a lansat nouă rachete asupra orașului Zaporojie, care au lovit un hotel și o centrală electrică.
Șeful agenției atomice a Națiunilor Unite (ONU) a declarat, miercuri, că nu va abandona planul unei zone de protecție în jurul centralei Zaporojie, în ciuda strategiilor rușilor de a mobiliza noi trupe și de a organiza un referendum în regiune.