19 mai 2022 | 09:18

Mașina electrică de la Brașov care vrea să facă valuri în industrie: cum arată autoutilitara românească

ACTUALITATE
Mașina electrică de la Brașov care vrea să facă valuri în industrie: cum arată autoutilitara românească

Mașinile electrice devin, încet dar sigur, standardul de viață al omenirii, din ce în ce mai mulți producători făcând demersuri în acest sens, pentru a se alinia tendințelor momentului.

Este și cazul unei companii din Brașov care, conform informațiilor pe care le avem, se pregătește să spargă piața de profil și să producă, de acum, anual, 5.000 de autouitilitare electrice.

Brașovenii de la Moveos au investit deja sute de mii de euro pentru ca prototipul lor să devina realitate.

„Ne referim la toate activitățile legate de analiză de piață, concept și proiectare, identificare și selecție de materie primă, producția primelor prototipuri și testările tehnice aferente, totul cu o echipă de 12 proiectanți, ingineri, tehnicieni si mecanici, entuziaști să participe la un astfel de proiect. Odată cu diversificarea activității noastre în medii industrial diferite, am identificat nevoia unui transport utilitar eficient. Din dorința de a ne alinia la mișcarea globală în direcția reducerii emisiilor de carbon ideea de a produce o autoutilitară 100% electrică a devenit țelul spre care ne-am concentrat eforturile încă din primii ani de la înființarea companiei”, au declarat reprezentanții companiei, conform bizbrasov.ro.

Ce-i drept, atunci când vorbim despre autoutilitare electrice, nu se poate spune că românii din Brașov sunt pionieri, însă Maveos s-ar putea să exceleze din punct de vedere al prețului practicat, de vreme ce, în momentul de față, trebuie să scoți bani buni din buzunar pentru a deține o astfel de autoutilitară electrică în curtea ta. Fiind produsă în România, noua mașină va beneficia de un preț mult mai mic, ceea ce s-ar putea să o transforme, pe viitor, în noua preferată a cumpărătorilor – cel puțin de la noi din țară. Rămâne, desigur, de văzut, dacă acest lucru se va întâmpla.

Anul acesta, autoutilitara ar urma să intre în producția de preserie, care va începe într-o fabrică situată în Făgăraș. „Noi suntem pregătiți în producția de serie să livrăm anual către viitorii noștri clienți pâna la 5.000 de autoutilitare electrice. După modelul marilor constructori de automobile, viitoarea unitate de producție se va ocupa exclusiv de integrarea componentelor provenite în proporție de 50% de la furnizori autohtoni”, au mai declarat cei de la Moveos, conform sursei citate anterior.

Ce știm despre noua autoutilitată electrică de la Moveos

Viitoarea autoutilitară electrică ar urma să aibă o autonomie de 80 de km, totul pliat pe o viteză de 45 km/h. Va avea o sarcină maximă de 500 de kilograme, iar încărcarea bateriilor va dura între șase și opt ore.

Un asemenea vehicul va putea fi folosit într-o multitudine de domenii ca agricultură, turism, industrie, logistică, etc. Practic, oriunde ai nevoie de o autoutilitară care să-ți care maxim 500 de kilograme, în aproape două ore.

masina-electrica-autoutilitara-brasov

Prototip autoutilitară electrică Moveos

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele