Mark Rutte, premierul Olandei, despre aderarea Bulgariei la Schengen: „Lipsesc două lucruri”. Ce trebuie să facă Sofia
Premierul olandez Mark Rutte a vorbit despre lucrurile care îi lipsesc Bulgariei pentru a intra în Schengen. Țara a fost respinsă de la aderarea în Schengen de către Olanda și Austria, care s-au opus în cadrul Consiliului JAI.
„Sofia are nevoie de două lucruri” pentru aderarea la Schengen
Premierul olandez Mark Rutte a declarat că Bulgaria mai are nevoie de încă un raport din partea Comisiei Europene în cadrul așa-numitului Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) înainte de a intra în Schengen.
„Mai avem nevoie de două lucruri din partea Bulgariei, și anume un mecanism de monitorizare a evaluării Schengen finalizat și, în al doilea rând, o evaluare a Cooperării și Verificării.
Aceasta ar putea fi făcută în jurul verii. Și dacă este posibil, Bulgaria poate adera. Nu este un ‘nu’, ci un ‘nu acum'”, a spus el.
Președintele bulgar a rugat astăzi, în cadrul summit-ului, statele membre UE să accepte Bulgaria în Schengen.
„Apartenența la Schengen este legată în principal de demnitatea noastră și de ocuparea locului care ni se cuvine în familia europeană”, a declarat Radev.
El a remarcat că Bulgaria, pentru prima dată, a avut sprijinul aproape tuturor statelor membre și al tuturor instituțiilor europene.
Cu puțin timp înainte de încheierea mandatului său, în octombrie 2019, Comisia Juncker a recomandat încetarea monitorizării speciale a Bulgariei.
Olanda susține acum că are nevoie de un nou raport privind Bulgaria, deoarece ultimul datează de acum trei ani, în timp ce nu este foarte clar dacă Bulgaria se află sau nu sub incidența mecanismului MCV.
Comisia ar fi putut pune capăt monitorizării Bulgariei din proprie inițiativă, dar a decis să împartă responsabilitatea cu Consiliul UE. În acest caz, s-a luat decizia politică de a suspenda MCV în cazul în care Parlamentul European și Consiliul UE sunt de acord.
Austria vrea un gard în Bulgaria
Consiliul UE nu și-a dat încă acordul din cauza rezistenței unor țări precum Olanda și Austria. Austria și-a legat acordul pentru extinderea Schengen de punerea în aplicare a planului său în cinci puncte, printre care se numără consolidarea protecției frontierelor externe. Potrivit autorităților bulgare, dialogul cu Olanda este mai dificil.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că UE ar trebui să sprijine Bulgaria să construiască un gard mai bun de-a lungul graniței cu Turcia. Gardul existent a fost construit în perioada 2014-2016 ca reacție la afluxul de refugiați în urma războiului din Siria.
Instalația are o lungime de peste 130 de kilometri și trece prin terenul dificil al muntelui Strandzha. Multe secțiuni ale gardului pot fi sărite cu o scară, unii au săpat găuri pe sub el, iar alții au tăiat plasa de sârmă cu foarfeca.
„Este nevoie de sprijin financiar pentru Bulgaria pentru granița sa cu Turcia, astfel încât să existe o protecție adecvată a frontierei. Trebuie să rupem tabuul gardurilor. Este nevoie de un gard în Bulgaria, care ar trebui să fie sprijinit cu mijloace financiare din partea UE”, a declarat Nehammer sai