Marea criză energetică din iarnă: vom îngheța lângă calorifer sau ne pun la adăpost politicienii noștri?
Europa tremură de frică la ideea acutizării crizei energetice, în iarnă. Există riscul să ne trezim cu robinetul de gaz închis de ruși, fix când avem mai mare nevoie de resurse: la iarnă.
Deși nu putem estima clar, la această oră, care ar fi impactul real al unei sistări complete de livrări, e clar că bine nu ne va fi la nivel european.
Din fericire, țara noastră are norocul de a nu fi atât de dependentă de gazul rusesc, iar noi avem șanse să ne permitem în care o temperatură mai confortabilă decât își vor permite nemții de exemplu, Germania fiind una dintre țările puternic dependente de livrările de la Moscova.
Țara noastră reușește să asigure, prin producție internă, 85% din necesarul de gaz, ceea ce ne plasează printre cele mai independente țări față de restul statelor europene.
Mai mult, autoritățile noastre deja lucrează la o strategie de umplere a depozitelor, pentru a fi pregătiți pentru orice scenariu, atât pentru o posibilă diminuare a livrărilor, cât și pentru o iarnă foarte geroasă și solicitantă.
Să dormim liniștiți, politicienii veghează
Se pare că putem dormi liniștiți vara aceasta, fiindcă la iarnă vom avea stocuri care să ne ajute să depășim perioada de frig.
„Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, a spus premierul Nicolae Ciucă, săptămâna trecută.
Așa se face că România a început deja să-și umple depozitele! Cele mai recente date, din 4 iulie, indicau faptul că în depozitele noastre erau stocați 14,4 TWh de gaze, adică aproape 44% din capacitatea de înmagazinare subterană a țării. Datele sunt furnizate de Gas Infrastructure Europe (GIE). Procentul este unul însemnat, chiar dacă sub nivelul UE de 60%, însă iarna celelalte state se bazează doar pe depozite, în timp ce noi avem o producție internă puternică ce reușește să compenseze diferența.