Mamele beneficiază de aceste servicii: ce gratuități ai, dacă ai născut, conform legii
În cazul a numeroase mame, după naștere, la acestea se instalează stările de anxietate sau depresie. Mamele pot beneficia de consiliere psihologică gratuită.
Astfel, parlamentarii au stabilit, prin intermediul unui proiect de lege adoptat la Camera Deputaților, ca femeile să poată beneficia de servicii de consiliere psihologică după naştere.
Așadar, prin proiectul de lege de la Senat, parlamentarii vor să completeze Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul introducerii posibilității ca femeile să poată beneficia de servicii prenatale și postnatale, precum și de servicii de consiliere psihologică postnatală.
Mamele pot beneficia de consiliere psihologică, dacă legea se aprobă
Concret, dacă ești mamă, poți beneficia de aceste servicii gratuite, cu condiția să fii asigurată în sistemul de sănătate, în limita bugetului aprobat. În varianta inițială a proiectului se vorbea despre servicii de consiliere psihologică pe o perioadă de 126 de zile după naştere, la cerere, pentru un număr de maximum șase ore, dar, pentru ca inițiativa legislativă să nu aibă efect asupra bugetului consolidat, după cum motivează parlamentarii introducerea unor amendamente, s-a renunțat la această formulare.
Mai exact, potrivit inițiatorilor măsurii, “în prezent, maternitățile prevăd în structura organizatorică a spitalului, la sectorul ambulatoriu, printre cabinetele de consultații și tratamente, și cabinetul psihologic, cabinet ce poate asigura serviciul de consiliere psihologică a femeilor”.
E important de menționat că, pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.
De asemenea, dacă ai aflat recent că ești însărcinată, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante în ceea ce privește concediul de creștere al copilului, cum ar fi cine are dreptul la el, care sunt condițiile și care este indemnizația. Legea, în ceea ce privește concediu creștere copil, spune că atât mama, cât și tatăl pot benefica de concediu de creștere al copilului, pe o perioadă de doi ani de zile. Minorul trebuie să aibă până la doi ani, la momentul cererii de concediu creștere copil 2021.