În anii 1940, Hedy Lamarr era cunoscută ca fiind una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood.
Ceea ce se știe mai puțin este că pasiunea ei pentru inovație a dat naștere la tehnologia de comunicare fără fir (Wi-Fi).
A devenit cunoscută drept „cea mai frumoasă femeie de la Hollywood”, dar se pare că Lamarr avea și alte calități. Fără ea, astăzi nu ar fi existat nici Wi-Fi, nici Bluetooth și poate nici smartphone-urile.
Născută la Viena, în 1914, Hedy Lamarr, al cărei nume real era Hedwig Kiesler, a emigrat în SUA în 1937 și a atras atenția producătorului de film Louis B. Mayer, în timp ce călătorea cu vaporul de la Londra la New York. Ea a continuat să facă peste 25 de filme, apărând alături de unii dintre cei mai emblematici bărbați din Tinseltown.
„Invențiile sunt ușor de realizat pentru mine”, spunea LaMarr, cu un accent profund austriac, la un moment dat. „Nu trebuie să lucrez la idei, ele vin de la sine”, completa ea.
„Înarmată” cu echipament oferit de colegul său și cândva iubit, Howard Hughes, Hedy Lamarr petrecea ore întregi în rulota sa de pe platourile de filmare, testând teorii și experimentând tehnologii noi.
Una dintre ideile sale a deschis calea pentru concepte ca Wi-Fi, Bluetooth și, desigur, GPS-ul de astăzi.
„Saltul de frecvență” s-a dovedit a fi o modalitate ingenioasă de a comuta între frecvențele radio pentru a evita blocarea unui semnal. A fost dezvoltat de Hedy Lamarr, împreună cu compozitorul american George Antheil, inițial ca un „sistem de comunicații secrete”. Prin manipularea frecvențelor radio la intervale neregulate între transmisie și recepție, invenția forma un cod indestructibil care putea împiedica interceptarea mesajelor secrete.
După ce a primit un brevet, în 1942, Hedy Lamarr a donat tehnologia armatei americane pentru a-i ajuta pe soldați în lupta împotriva naziștilor.
Hedy Lamarr se plângea adesea că frumusețea ei, care i-a determinat cariera la Hollywood, era și blestemul ei.
Invențiile lui Hedy Lamarr au ajuns să fie cunoscute abia la sfârșitul anilor 1990, cu puțin timp înainte de moartea ei, în ianuarie 2000. Actrița și inovatoarea nu a primit niciodată bani pentru invențiile ei.