11 oct. 2022 | 15:08

Mai merită să cumperi aur sau să bagi banii în crypto? Ce spun analiștii n-o să-ți placă, dacă ești adeptul lor

ACTUALITATE
Mai merită să cumperi aur sau să bagi banii în crypto? Ce spun analiștii n-o să-ți placă, dacă ești adeptul lor

Cu o inflație de aproximativ 15% pe an, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și proteja banii de devalorizare, doar că aurul tradițional și cel digital, așa cum e denumită piața crypto, par să-și fi pierdut din strălucire.

În perioadele de puseu inflaționist, banii nu trebuie ținuți la saltea. Ca să nu-și piardă din valoare, banii se investesc în instrumente de economisire cu randamente cât mai mari, de preferat peste rata inflației.

Ani de zile, de-a lungul precedentelor crize economice, oamenii s-au îndreptat spre aur, ca activ de refugiu, pentru a-și proteja banii. Odată cu evoluția tehnologică și apariția banilor digitali, mulți investitori s-au orientat către zona crypto. Bitcoin – cea mai populară și valoroasă dintre criptomonede – a fost mult timp denumită aur digital, atrăgând numeroși adepți ai banilor făcuți relativ ușor și repede!

Problema este că au apus vremurile și pentru investițiile în aurul clasic, dar și pentru cele în aurul digital, cel puțin asta spun unii experți, care ne avertizează că prețurile sunt volatile. Practic, există riscul unor oscilații puternice în valoare, risc pe care nu e prea indicat să ni-l asumăm într-o perioadă atât de delicată, precum este cea pe care o traversăm acum.

Pierzi sau câștigi dacă investești în aur și Bitcoin?

Mai merită sau nu să investim în aur și în „aurul digital”, așa cum mai este denumită criptomoneda Bitcoin, în contextul creșterii inflației? Cele două clase de active tind să fie tot mai volatile, avertizează Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

„În timp ce tensiunea geopolitică și inflația ridicată sunt considerate în general pozitive pentru prețul aurului, creșterea ratelor dobânzilor este dăunătoare pentru metalul prețios.

Pe măsură ce dobânzile cresc, se apreciază și randamentul pe care investitorii îl pot obține din obligațiunile guvernamentale, precum cele emise de guvernul SUA. Pe de altă parte, creșterea randamentelor acestei clase de active afectează popularitatea dolarului, care nu plătește dobândă, ducând la o creștere a costului de oportunitate cu deținerea aurului”, arată analistul casei de brokeraj XTB România.

El ne mai spune că „aurul nu a oferit cea mai bună metodă de protecție împotriva inflației în ultimii doi ani, dar cu siguranță a depășit evoluția unui alt set de active cunoscut pe scară largă: activele digitale, în frunte cu principalul reprezentant, Bitcoin„.

„Unii investitori în criptomonede susțin că monedele virtuale reprezintă cea mai bună metodă de acoperire împotriva inflației, deoarece oferta sa este fixă. Băncile centrale din întreaga lume sunt libere să mărească oferta de bani după bunul plac, iar minerii pot exploata mai mult aur, dar suma totală de Bitcoin și alte criptomonede este strict limitată.

Entuziaștii se referă adesea la Bitcoin drept „aur digital”. În realitate, performanța recentă a Bitcoin ca acoperire împotriva inflației a fost extrem de slabă. De când inflația din SUA a început să accelereze în 2021, prețul monedei digitale a scăzut cu 47% YoY”, mai explică specialistul.

Concluzia este simplă, subliniază expertul: raportul risc-câștig continuă să fie ridicat în cazul investițiilor în criptomonede, aspect care ar putea frâna din avansul adopției în rândul celor cu o aversiunea mai ridicată față de risc.