18 mai 2022 | 14:25

MAE anunță că România intervine pentru Ucraina la Curtea Internațională de Justiție

ULTIMA ORĂ
MAE anunță că România intervine pentru Ucraina la Curtea Internațională de Justiție

România va trimite o solicitare de intervenție în procedurile inițiate de Ucraina împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție (CIJ). Decizia a fost anunțată de Ministerul Afacerilor Externe.

Țara noastră sare în ajutorul Ucrainei. Anunțul făcut de MAE

Hotărârea luată de țara noastră a venit după cererea Ucrainei, transmisă de ministrul afacerilor externe ucrainean Dmytro Kuleba omologului român Bogdan Aurescu cu ocazia vizitei pe care ministrul ucrainean a efectuat-o la București, la 22 aprilie 2022.

România va fi pe aceeași linie cu alte țări care au luat o decizie asemănătoare și va colabora strâns cu reprezentanții Ucrainei implicați în procedurile din fața CIJ.

”În continuarea demersurilor întreprinse în susţinerea Ucrainei ca urmare a războiului ilegal de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva acestui stat, autorităţile române au aprobat, la cel mai înalt nivel, ca România să formuleze o cerere de intervenţie în procedurile iniţiate de Ucraina împotriva Federaţiei Ruse la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), la 26 februarie 2022, având ca obiect un diferend referitor la interpretarea, aplicarea şi îndeplinirea obligaţiilor prevăzute în Convenţia ONU privind prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948.

În contextul acestor proceduri, România se va coordona cu alte state like minded care au luat o decizie similară şi va colabora strâns cu reprezentanţii Ucrainei implicaţi în procedurile din faţa CIJ. Decizia autorităţilor române a fost comunicată de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu colegilor europeni şi omologului ucrainean, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Europene, care s-a desfăşurat la Bruxelles, la 16 mai 2022, ca expresie a susţinerii constante şi principiale a autorităţilor de la Bucureşti pentru cauza Ucrainei”, spune MAE.

Ucraina a făcut plângere pe 26 februarie la CIJ, pe motiv că Rusia a invocat, în mod fals, comiterea unor acte de genocid în regiunile Luhansk şi Donetsk, pentru a justifica recunoaşterea aşa-numitelor R.P. Donetsk şi R.P. Luhansk, dar şi pentru a desfăşura o operaţiune militară specială împotriva Ucrainei.

Pentru aceste demersuri, autoritățile de la Moscova sunt implicate, în prezent, într-un proces de invazie militară a Ucrainei, care are ca efecte încălcări grave şi pe scară largă ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar.

Citește și: Curtea Penală Internațională, pas uriaș pentru investigarea crimelor de război din Ucraina. Putin ar putea fi tras la răspundere în curând