20 iun. 2022 | 13:14

Lumea arde și România schimbă Codul fiscal: amenzi mai dure, va fi imposibil să se mai facă fraudă cu TVA, iar amnistia fiscală reînvie

ACTUALITATE
Lumea arde și România schimbă Codul fiscal: amenzi mai dure, va fi imposibil să se mai facă fraudă cu TVA, iar amnistia fiscală reînvie

Guvernul de la București tocmai a decis modificarea Codului fiscal. Decizia este una controversată, ținând cont de faptul că modificările fiscale, în perioade de criză și de instabilitate, pot provoca mai multe consecințe negative decât pozitive.

Modificările nu sunt deloc de ignorat, Executivul vizând direct nu mai puțin de două legi și două OUG cu impact fiscale. Pe fiecare dintre ele, fie le-a completat, fie le-a modificat.

Modificări de ultimă oră la Codul nostru fiscal. Cine plătește amenzi mai dure

Vorbim, în cele ce urmează, despre toate măsurile fiscale nou adoptate în România:

1. S-a decis modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale. Practic, se prelungește data la care se raportează obligațiile bugetare restante la 31 decembrie 2021 și care pot face obiectul restructurării.

Acestea fiind spuse, este prelungit, până la 31 ianuarie 2023, termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare și, până la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitării de restructurare a obligațiilor bugetare.
Sunt excluse din sfera de restructurare următoarele obligații bugetare:

-obligații bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene, precum și taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române;
-obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eșuat;

Guvernanții țin să precizeze că măsura de restructurare se aplică și pentru obligațiilor bugetare administrate de organul fiscal local, urmând ca autoritatea deliberativă existentă la nivelul unității administrativ-teritoriale să stabilească, prin hotărâre, procedura de aplicare a acestei măsuri.

2. S-a hotărât și modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este vorba despre domeniul TVA.

Astfel, au decis cei de la Palatul Victoria, este prelungit, până la 31 decembrie 2026, termenul privind aplicarea taxării inverse pentru: livrarea de cereale și plante tehnice, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, livrarea de energie electrică și gaze naturale către un comerciant persoană impozabilă, stabilit în România, transferul de certificate verzi, furnizări de telefoane mobile, furnizări de dispozitive cu circuite integrate, furnizările de console de jocuri, tablete PC și laptopuri.

Sunt vizate și accizele, iar în acest domeniu, s-a decis:

-introducerea în legislația națională a unei prevederi referitoare la pragul maximal al concentrației alcoolice de 8,5 % vol., pentru care se pot aplica accize reduse la orice tip de alte băuturi fermentate, necarbonatate sau spumoase.
-majorarea pedepsei aplicate pentru infracțiunea de contrabandă cu produse accizabile supuse marcării cu închisoare de la 2 la 7 ani. Prin această măsură se are în vedere alinierea limitelor de pedeapsă cu cele de la infracțiunea de contrabandă prevăzută de art. 270 alin. (2) lit. a) din Codul Vamal.

3. În continuare, trebuie reținut că s-a hotărât și modificarea Legii nr. 86/2006 privind Codul vamal al României.

Prin acest act normativ, se stabilesc noi reglementări în privința infracțiunilor valame. Concret, sunt asimilate infracțiunii de contrabandă colectarea, deținerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscute ca provenind din contrabanda, dacă sunt depășite anumite cantități.

4. În cele din urmă, Guvernul a decis abrogarea unor dispoziții ale Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale.

Prin decizia guvernanților, se abrogă astfel dispozițiile privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale cuprinse în Ordonanța Guvernului nr.10/2015.

Executivul aduce și argumente în susținerea acestei decizii. Prin urmare, se subliniază faptul că, în prezent, operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți.

Avalanșă de schimbări fiscale. Până la 1 iulie, întregul sistem ar putea fi modificat

Cele prezentate anterior ar putea fi doar „încălzirea” pe care și-o fac guvernanții în procedura de schimbare a fiscalității din România.

Dincolo de cele adoptate, s-ar pregăti modificări cu impact pentru milioane de români. PSD propune o serie de schimbări fiscale consistente, în timp ce liberalii militează pentru optimizare fiscală și nu nu sunt de acord cu modificări de substanță.

În timp ce social-democrații invocă echitatea în plata taxelor și a impozitelor, în funcție de cât de mari sunt câștigurile, PNL susține că e nevoie de predictibilitate și stabilitate fiscală, mai ales pentru mediul de afaceri.

Printre măsurile propuse de social-democrați amintim: supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României, supraimpozitarea pensiilor speciale care depășesc consistent pensia medie din România, diminuarea poverii fiscale prin deduceri aplicate veniturilor mici și contribuție pentru Sănătate și Educație din partea firmelor mari, pe o durată limitată.

„PSD consideră că, în această perioadă dificilă, este profund inechitabil ca cei cu venituri supradimensionate să se bucure de același regim fiscal aplicat celor care se zbat în sărăcie severă. În același timp, Guvernul are obligația de a promova solidaritatea între contribuabili și de a asigura un echilibru just între impozitarea muncii și a capitalului. Nu în ultimul rând, noul model fiscal trebuie să asigure resursele pentru continuarea investițiilor și a stimulării mediului de afaceri, pentru susținerea dezvoltării economice și a creșterii nivelului de trai”, a transmis PSD, într-un comunicat de presă.

Modificărilor propuse li s-a răspuns, prin vocea premierului, într-o manieră fermă. Nicolae Ciucă susține că PNL vrea stabilitate și partidul nu va adopta măsuri care să creeze probleme firmelor, într-o perioadă deja sensibilă.

„Nu este sănătos și responsabil să te joci cu sistemul fiscal în perioade de instabilitate. Riscăm să avem, într-un an sau doi, probleme de două ori mai mari decât avem astăzi. Avem, în istorie, precedente de măsuri strâmbe, venite în momente prielnice unora din punct de vedere electoral, pentru care, mai târziu, au plătit tot românii. Avem aproximativ 96 de miliarde de euro alocați pentru dezvoltare și misiunea de a direcționa acești bani spre toate domeniile cheie, în mod inteligent. Altfel, ne vom trezi într-un colaps financiar de nereparat”, a scris Nicolae Ciucă, vineri, pe Facebook.

În timp ce coaliția continuă dezbaterile, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat miercuri faptul că până la 1 iulie ar trebui să avem pe masă măsurile concrete de modificare a Codului fiscal.

„Este a patra sau a cincea şedinţă de coaliţie care are pe agendă aceste discuţii, pentru că suntem la nivelul de discuţii. Am agreat de la începutul acestor discuţii: nicio taxă nouă în 2022, venim cu set de măsuri prin care luăm anumite decizii de ajutor, de stimulare, venim cu anumite deduceri pentru cetăţeni şi pentru agenţii economici şi tot ceea ce vrem să aplicăm de la 1 ianuarie 2023 va fi prezentat până cel târziu la 1 iulie 2022. Aşadar, discuţiile continuă, orice chestiune de genul taxe de solidaritate, modificare cotă unică sunt doar discuţii. Concluziile le veţi vedea, vor fi prezentate public de către prim-ministru, de către preşedintele PSD şi preşedintele UDMR”, a spus oficialul guvernamental.