Lovitura zilei pentru Raiffeisen Bank, toți clienții trebuie să știe, e definitiv: 19 milioane de euro, încasați ilegal din dobânzi
În ultimele două decenii, mai multe bănci din România au fost date în judecată din cauza practicilor legate de comisioane ilegale sau dobânzi încasate nelegal pe perioada creditelor. Raiffeisen Bank este cea mai nouă bancă ce a căzut victimă tribunalelor de pe meleaguri mioritice, iar decizia este definitivă.
Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea în dosarul pierdut definitiv de către Raiffeisen Bank pe marginea unui ordin de încetare a practicilor comerciale incorecte. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a publicat un comunicat pe marginea înfrângerii suferite de una dintre cele mai importante bănci din România. Miza de aproximativ 19 milioane de euro reprezintă sume încasate ilegal de către Raiffeisen sub titlul de dobânzi pentru credite înainte de 2009. Victime colaterale ale acestor practici sunt aproximativ 9000 de români, iar ei trebuie să solicite băncii rambursarea sumelor.
Înfrângerea definitivă suferită de Raiffeisen Bank, după 5 ani de proces
Procesul a început în 2017 și a fost pierdut definitiv în luna martie a acestui an. Publicarea motivării sentinței definitive a durat însă alte câteva luni și tocmai a fost publicată de ÎCCJ, conform ANPC. Ca referință, banca a contestat un ordin al Autorității pentru Protecția Consumatorului prin care se solicita încetarea unor practici comerciale incorecte și restituirea sumelor încasate fără temei de la debitori, persoanele cu credite.
Acel ordin care ulterior s-a reflectat într-un proces a venit ca o consecință a unui control și, imediat după, a unei sancțiuni aplicate de ANPC. Argumentul principal al Autorității, unul cu care se pare că a fost de acord și tribunalul, a fost că Raiffeisen a premeditat majorarea discreționară și unilaterală a ratelor de dobândă pentru creditele acordate în perioada premergătoare crizei din 2009 – 2010, încă de la semnarea contractelor cu clienții. Respectiva sancțiune, în mod previzibil, a fost contestată separat de Raiffeisen Bank, dar și acea acțiune a fost respinsă din iunie 2020.
”Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009”, se arată într-un comunicat de presă al Autorității.
Ca referință, întregul scandal a fost inițiat după ce, în 2017, au ajuns în spațiul public, conform Profit.ro, documente interne ale Raiffeisen Bank, documente ce s-au dovedit a fi autentice și care detaliau politica comercială a băncii de a orienta clienții către credite în franci elvețieni, dar mai ales pentru majorarea costurilor plătite de clienți.
Este important de reținut că-și pot recupera banii cuveniți chiar și persoanele care, între timp, și-au achitat integral creditele, conform ANPC. ”Indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice și/sau moștenitorul/moștenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcție de tipul de credit, suma și perioada de creditare”, se arată în comunicatul instituției.