Lovitură dură pentru Ungaria și aliatul lui Vladimir Putin. Un comisar european a făcut anunțul
Comisia Europeană va declanșa mecanismul de stopare a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza corupției și trucării achizițiilor publice, a declarat comisarul european pentru buget, Johannes Hahn, într-un interviu pentru publicația austriacă Tiroler Tagezeitung. Acesta a mai spus, de asemenea, că Ungaria este o țintă pentru sancțiuni, întrucât nu respectă principiile și valorile fundamentale europene. Mai multe detalii, în continuare.
Lovitură de proporții pentru Ungaria și aliatul lui Putin
Comisia Europeană va declanșa sancțiuni financiare la adresa Ungariei pentru nerespectarea principiilor și valorilor fundamentale europene, potrivit anunțului făcut luni de Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, într-un interviu pentru presa austriacă.
Hahn susține că Ungaria este o țintă pentru sancțiuni din cauza corupției și a trucării licitațiilor publice. Sancționarea țării conduse de Janos Ader a fi realizată prin mecanismul pentru statul de drept, care permite oprirea fondurilor europene pentru statele care nu respectă principiile fundamentale europene.
Comisarul european pentru buget a anunțat luni că va lucra împreună cu Ungaria și va pune în mișcare acest mecanism. Acesta a ținut să precizeze că Polonia nu este vizată de mecanismul statului de drept în acest moment.
Citește și: Ungaria nu e de acord cu propunerea UE privind protecția refugiaților ucraineni
Budapesta încalcă valorile europene
Reamintim că presa independentă maghiară a atras atenția în repetate rânduri asupra faptului că licitații majore cu fonduri europene au fost câștigate de familia premierului Viktor Orban și de cei câțiva oligarhi din proximitatea sa.
Specificăm, totodată, că Ungaria a refuzat să facă parte din nou-creatul Parchet European, care analizează modul în care sunt cheltuite fondurile europene.
După ce Comisia Europeană a decis că Budapesta încalcă valorile europene, Ungaria a început să piardă fonduri europene din PNRR.
În februarie 2022, Curtea Europeană de Justiție a respins plângerile Ungariei și Poloniei împotriva mecanismului statului de drept, de unde rezultă că acum Comisia Europeană poate iniția proceduri împotriva statelor membre.
De menționat că Parlamentul European a pus presiune constantă asupra Comisiei Europene în vederea declanșării mecanismul împotriva Poloniei și Ungariei.