Locurile de muncă din România, sub o schimbare radicală: vei fi surprins de impactul războiului în țara noastră

Locurile de muncă din România, sub o schimbare radicală: vei fi surprins de impactul războiului în țara noastră

Deși în războiul din țara vecină sunt implicate doar Rusia și Ucraina, efectele conflictului militar generează schimbări importante în regiune. De exemplu, piața muncii din țara noastră este unul dintre domeniile care resimt din plin efectele a ceea ce se întâmplă la graniță.

În România au intrat până acum sute de mii de refugiați ucraineni care au fugit din țara lor, goniți de tancurile și rachetele ofensivei rusești, ce a decis să le invadeze teritoriul, pe 24 februarie.

Dintre cei sosiți, câteva zeci de mii au rămas aici și au planuri de ședere pe termen mediu sau chiar lung. Astfel stând lucrurile, autoritățile de la București au schimbat legislația, astfel încât refugiații să aibă posibilitatea de a munci legal aici și de a-și construi o nouă viață.

Odată cu modificările legislative, ofertele de joburi s-au schimbat. Angajatorii noștri plasează pe piață din ce în ce mai multe oferte de muncă destinate cetățenilor ucraineni.

Vei avea o surpriză, dacă vizitezi site-urile de recrutare

Dacă vei vizita vreunul dintre site-urile de recrutare de la noi din țară, vei observa faptul că avem numeroase oportunități de muncă pentru refugiații din țara vecină.

„De la începutul crizei din Ucraina, un număr considerabil de angajatori și-au publicat joburile dedicate ucrainenilor pe secțiunea specială pe care am creat-o pentru aceștia. Numărul de locuri de muncă pentru care se caută exclusiv cetățeni ucraineni e în continuă creștere, fapt care confirmă încă o dată dorința companiilor de a-i ajuta pe refugiați. Lucrurile sunt însă mai favorabile pentru ucrainenii care cunosc și limba engleză, aceștia putând aplica pentru majoritatea dintre cele 39.000 de locuri de muncă disponibile în acest moment pe eJobs.ro”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Conform specialiștilor, angajatorii lansează mai multe oferte de muncă nu doar pentru refugiați, ci și pentru restul cetățenilor. Prin urmare, în intervalul 24 februarie-23 martie 2022, companiile au scos la bătaie peste 38.000 de locuri de muncă noi, cu 13% mai multe față de perioada anterioară.

Citește și: