09 aug. 2022 | 20:19

Locul unic din România care nu-i la mare sau la Dunăre, dar are faleză: ce poți face aici

ACTUALITATE
Locul unic din România care nu-i la mare sau la Dunăre, dar are faleză: ce poți face aici

Cu toate că, uneori, avem senzația că în România nu se întâmplă nimic și că suntem vizați de o acută lipsă de interes, se pare că există și anumite reguli care să confirme regula.

Se prea poate ca, atunci când zici „faleză”, să te gândești la o localitate de pe malul mării sau, de ce nu, la una de pe malul Dunării (spre exemplu Brăila sau Galați). Nu te-ar condamna nimeni dacă acesta ar fi primul tău gând.

Cu toate astea, există o anumită localitate care nu e situată nici la mare, nici la Dunăre care, mai nou, are faleză unde locuitorii, dar și turiștii, pot petrece timp de calitate.

Faleza Berca Buzau

Faleza Berca de pe râul Buzău

De putut, se poate și în România, însă numai atunci când se vrea

Așa cum spuneam anterior, de putut se poate și la noi, atunci când există bunăvoință și interes. Un astfel de exemplu este localitatea Berca, din județul Buzău, care a reușit ceea ce n-a reușit municipiul.

Berca este o localitate situată în Ținutul Buzăului (Patrimoniu Unesco), de aici pornind câteva trasee montane deloc de neglijat, cum ar fi Țara Luanei sau Babele de la Ulmet. În imediata apropiere se află, de asemenea, și Vulcanii Noroioși.

Micul oraș de la Berca are, datorită interesului acordat de autoritățile locale, asfalt pe stradă, un lucru nemaintâlnit până acum în acea zonă, dar și o faleză generoasă, menită să-i scoată pe buzoieni din casă.

Zona de promenadă are o lungime de 560 de metri și este prevăzută cu piste pentru bicicletele, statui vivante, localuri cu mâncare și băuturi, bănci, însă și locuri de parcare, în imediata apropiere.

Există, de asemenea, și o zonă de picnic, unde doritorii pot face grătare, dotată cu foișoare, apă curentă și coșuri de gunoi, pe lângă câteva grătare din cărămidă.

Investiția a costat 600.000 de lei și a fost aprobată integral din fondurile consiliului local.

În mod evident, o asemenea mutare va atrage turiști. Cu alte cuvinte, un exemplu de bune practici în România.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele