19 sept. 2022 | 23:32

LIVE Regina Angliei a murit. Elisabeta a II-a, înmormântată lângă Prințul Philip

ULTIMA ORĂ
LIVE Regina Angliei a murit. Elisabeta a II-a, înmormântată lângă Prințul Philip

Regina Angliei a murit, joi, 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după o domnie de șapte decenii. Personalități din lumea întreagă aduc un ultim omagiu suveranei care a fost încoronată în anul 1952. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord este în doliu.

Regina Angliei a murit la vârsta de 96 de ani, într-un loc special pentru ea

Update 19 septembrie, ora 23.28. Regina Elisabeta a II-a a fost înmormântată alături de regretatul ei soț, Prințul Philip, la Capela Memorială Regele George al VI-lea de la Castelul Windsor, se arată într-un anunț pe site-ul oficial al familiei regale.

Update 19 septembrie, ora 19.22. Trupul neînsufleţit al Reginei Elisabeta a II-a a fost coborât în cripta Royal Vault din Capela St George de la Castelul Windsor, unde se află sicriul Prinţului Philip, soțul suveranei. La slujba de înmormântare, oficiată de decanul de Windsor, David Coney, au participat aproape 800 de invitaţi.

Update 19 septembrie, 15.50.  După o slujbă de înmormântare a reginei la Westminster Abbey și o procesiune prin centrul Londrei, sicriul reginei este transferat la locul de odihnă finală în afara orașului.

Înmormântarea celui mai longeviv monarh britanic, Regina Elisabeta a II-a, a început la Westminster Abbey din Londra. Regele Charles și alți înalți membri ai familiei regale britanice au urmat luni sicriul reginei Elisabeta în Westminster Abbey, alăturându-se liderilor mondiali și monarhilor pentru a-și lua rămas bun de la o figură iubită care a unificat națiunea de-a lungul domniei sale de 70 de ani.

În cadrul unor scene inimitabile, purtătorii de sicriu au purtat sicriul acoperit cu drapelul de-a lungul culoarului, în prima înmormântare de stat a țării din 1965, când Winston Churchill a avut această onoare.

Zecile de mii de oameni adunați în centrul Londrei pentru funeraliile reginei Elisabeta au tăcut și și-au plecat capetele luni pentru a urmări slujba de înmormântare a reginei în Westminster Abbey și pentru a urmări apoi procesiunea sicriului ei prin oraș.

Unii dintre cei care priveau în Hyde Park au plâns în timpul slujbei, în timp ce, mai târziu, copiii au fost ridicați în aer sau puși pe umerii părinților pentru a vedea cum trece sicriul ei.

De asemenea, mulțimea a aplaudat pentru o mare înmormântare de stat, plină de fast și muzică antrenantă, care a surprins ceea ce mulți au simțit pentru regină, care a murit pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani. Ea se afla pe tron de 70 de ani, ceea ce înseamnă că majoritatea britanicilor nu au cunoscut niciun alt monarh.

Update 19 septembrie, 13.02. În așteptarea sicriului reginei în Piața Parlamentului se află o gardă de onoare a trei servicii, formată din trei ofițeri și 53 de soldați din fiecare serviciu, cu drapelele drapate. Aceasta este însoțită de o fanfară a Marinei Regale cu tobele drapate și înăbușite.

Toată zona este păzită, iar străzile au fost închise în jurul Westminster Abbey. Drumurile de acces sunt și ele închise, iar oamenii legii deviază cetățenii spre alte trasee, conform corespondentului nostru de la Londra, Elena Vavilov.

În câteva momente, sicriul va intra în Westminster Abbey și va începe slujba

Trăsura de stat cu tunuri care transportă regina la Westminster Abbey are o istorie fascinantă. Aflată în grija Marinei Regale din 1901, a fost scoasă din serviciul activ pentru funeraliile Reginei Victoria.

De asemenea, a fost folosită pentru funeraliile mai multor alți monarhi, inclusiv cele ale regilor Edward al VII-lea, George al V-lea și George al VI-lea.

De asemenea, a fost prezentă la funeraliile primului prim-ministru al reginei, Winston Churchill, și ale vărului ei, Lordul Louis Mountbatten.

În conformitate cu tradiția, carul cu tunuri este tras de 142 de membri ai personalului de serviciu din cadrul Royal Naval Ratings.

Acesta este flancat de grupul de purtători de sicriu format din cavalerii de serviciu ai reginei, precum și de detașamente ale Gărzilor de corp ale regelui din Honourable Corps of Gentlemen at Arms, The Yeomen of the Guard și Royal Company of Archers.

Update 19 septembrie, ora 12.30. Regele Charles al III-lea conduce familia regală pe jos în spatele sicriului reginei.

Într-o formație similară cu cea pe care am văzut-o când sicriul a fost transportat la Westminster Hall săptămâna trecută, regele merge în linie cu frații săi, prințesa Anne și prinții Andrew și Edward.

În spatele lor se află William, prințul de Wales, Harry, ducele de Sussex și Peter Phillips, fiul prințesei Anne.

Ei sunt urmați de soțul lui Anne, viceamiralul Tim Laurence, vărul reginei, ducele de Gloucester și nepotul reginei, contele de Snowdon. Personalul de la casa regelui și a prințului de Wales se află în spate.

Cine face parte din procesiune?

Update 19 septembrie, ora 14.50, Există o prezență militară incredibilă în procesiunea regală.

Flanchează sicriul reginei grupul de purtători, care este fondat de Compania Reginei, Batalionul 1 Grenadier Guards, și 10 purtători de sicriu alcătuit din foști cavaleri ai reginei, precum și detașamente ale Gărzilor de Corp ale Regelui din cadrul Onorabilei Crope a Domnilor de Arme, The Yeomen of the Guard și Royal Company of Archers.

Procesiunea va fi condusă de 200 de muzicieni: Un masiv de cimpoaie și tobe al regimentelor scoțiene și irlandeze, Brigada de Gurkhas și Royal Air Force.

Direct în spatele sicriului se află Regele și membrii familiei regale și ai Casei Regale.

Update 19 septembrie, ora 8.40. Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va avea loc astăzi. Ultimii oameni care au stat la coadă pentru a-i vedea sicriul au trecut prin Westminster Hall.

Guvernul a anunțat că coada a fost închisă aseară, 18 septembrie, imediat după ora 22.30.

Andy Byford, comisarul Transport for London, a declarat că astăzi va fi „probabil una dintre cele mai aglomerate zile” cu care s-a confruntat vreodată serviciul:

„Este greu de spus cu exactitate câți oameni în plus vor călători, dar ne pregătim pentru un potențial de un milion de persoane doar în zona palatelor regale și a Hyde Park…”

Ieri, cifrele furnizate de Trainline au arătat că cererea de servicii către Londra pentru ziua de astăzi a fost cu 56% peste nivelul înregistrat în aceeași zi a săptămânii precedente. Companiile feroviare, inclusiv LNER și East Midlands Railway, au avertizat că serviciile spre Londra vor fi foarte aglomerate.

Se așteaptă ca aproximativ un milion de persoane să viziteze astăzi centrul Londrei.

Cum se va desfășura înmormântarea

6.30am – Se va încheia perioada de veci a reginei.

Starea de veci, în care sicriul închis al reginei a fost expus publicului la Westminster Hall începând de miercuri, se va încheia.

8.00 – Se deschide Westminster Abbey

Westminster Abbey se va deschide pentru congregația care participă la funeraliile reginei. Înmormântarea, care va fi una dintre cele mai mari adunări de șefi de stat și membri ai familiei regale pe care Marea Britanie le-a găzduit în ultimele decenii, va include familii regale europene și lideri mondiali.

Ora 10.30 – Sicriul reginei este transportat la abație

Sicriul va fi transportat cu trăsura de tun de la Westminster Hall la Abație, fiind remorcat de 142 de marinari din Marina Regală. Regele Carol al III-lea, căruia i se vor alătura membri ai familiei regale, precum și membri ai casei regale, vor urma sicriul.

Ora 10.52 – Procesiunea ajunge la Westminster Abbey

Procesiunea va ajunge la Poarta de Vest a Abației Westminster, iar grupul de purtători, format din membri ai gărzii reginei, va purta sicriul de pe trăsura cu tunuri.

11.00 – Începe slujba

Va începe slujba, care va fi condusă de decanul de la Westminster, Dr. David Hoyle. Predica va fi ținută de arhiepiscopul de Canterbury.

11.55am Ultimul mesaj

Se va asculta ultimul mesaj, care va fi urmată de două minute de tăcere.

Ora 12.00 – Se încheie serviciul funerar de stat

Imnul național va fi intonat, punând capăt serviciului funerar de stat. Sicriul va fi apoi transportat la trăsura cu tunuri de stat.

12:15 – Procesiunea sicriului până la Arcul Wellington

Procesiunea, condusă de Rege, va fi formată din mai multe grupuri, fiecare fiind acompaniat de o fanfară de serviciu. Printre aceste grupuri se numără reprezentanți ai Serviciului Național de Sănătate Publică, membri ai Poliției Regale Canadiene Călare, precum și detașamente din cadrul Forțelor Armate ale Commonwealth-ului.

În Hyde Park se vor trage focuri de armă la fiecare minut de către King’s Troop Royal Horse Artillery, în timp ce Big Ben va suna la fiecare minut, în timp ce procesiunea își va croi drum pe străzi.

Ora 13.00 – Sicriul este pus în mașina mortuară de stat

Procesiunea va ajunge la Wellington Arch, iar grupul de purtători va transfera sicriul în mașina mortuară înainte ca aceasta să plece spre Windsor. De asemenea, va avea loc un salut regal și va fi intonat imnul național.

15.06 – Sosirea la Windsor

Coșul funebru va ajunge în Windsor și se va alătura unei procesiuni pe Long Walk până la Castelul Windsor. Regelui și membrilor familiei regale i se vor alătura înainte de a se deplasa la Capela St George pentru slujba de înmormântare.

16:00 – Începe slujba de înmormântare

În Capela St George va începe slujba de înmormântare la care vor participa aproximativ 800 de persoane, printre care regele, familia regală, lideri ai Commonwealth-ului, guvernatori generali și persoane în doliu din casa reginei, din trecut și din prezent, inclusiv personalul de pe proprietățile sale private. Aceasta va fi condusă de decanul de Windsor, cu binecuvântarea arhiepiscopului de Canterbury. Sicriul reginei va fi apoi coborât în cavoul regal.

19.30 – Slujbă privată de înmormântare

O slujbă privată condusă de decanul din Windsor, la care vor participa doar Regele și familia regală va avea loc. Sicriul Reginei va fi depus în capela St George, alături de Prințul Phillip și de părinții ei, Regele George al VI-lea și Regina Mamă.

Update 12 septembrie, ora 14.10.  Regele Charles a numit luni parlamentul „instrumentul viu și respirator al democrației noastre”, adresându-se legislatorilor și colegilor din Westminster Hall.

„Parlamentul este instrumentul viu și respirator al democrației noastre”, a spus Regele Charles înainte ca legislatorii și colegii să se ridice în picioare pentru a cânta imnul național, a relatat agenția de știri Reuters.

„În timp ce mă aflu astăzi în fața voastră, nu pot să nu simt greutatea istoriei care ne înconjoară și care ne amintește de tradițiile parlamentare vitale, cărora membrii ambelor Camere, vă dedicați cu un angajament atât de personal pentru îmbunătățirea noastră, a tuturor.”

Update 12 septembrie, ora 10.40. Prințul Harry al Marii Britanii a adus luni un omagiu extrem de personal „bunicii” sale, regretata regină Elisabeta, spunând că prețuiește timpul petrecut alături de ea și că îl va onora pe tatăl său în calitate de nou rege.

Într-o declarație, Harry, care a renunțat la îndatoririle regale împreună cu soția sa Meghan în 2020, a lăudat serviciile reginei în calitate de șef de stat și monarh și a vorbit, de asemenea, cu emoție despre rolul ei de bunică.

„Prețuiesc aceste momente împărtășite cu tine și multe alte momente speciale între ele. Deja îți este foarte dor, nu doar de noi, ci de întreaga lume”. El a lăudat „grația și demnitatea ei de nezdruncinat” și angajamentul ei față de datorie, spunând că era admirată și respectată la nivel mondial.

„Și noi zâmbim știind că tu și bunicul sunteți reuniți acum, și amândoi împreună în pace”, a spus el, o referire la soțul ei de 73 de ani, prințul Philip, care a murit anul trecut.

Update 11 septembrie, ora 18 :20. Sicriul Reginei a părăsit Castelul Balmoral, astăzi, și a ajuns, în urmă cu puțin timp, la reședința oficială scoțiană a familiei regale britanice: Palatul Holyroodhouse din Edinburgh.

Înmormântarea va avea loc la Londra, la Windsor, iar Palatul Buckingham a făcut publice ultimele detalii.

Update 11 septembrie, ora 12:20. Sicriul Reginei Elisabeta a II-a părăsește astăzi Palatul Balmoral, trecând prin orașele Aberdeen și Dundee și pe lângă Perth, înainte de a ajunge la Castelul din Edinburgh, unde va fi depus până luni după amiază.

Parcurgerea acestui traseu durează în jur de șase ore. Mii de oameni s-au strâns deja pe drum pentru a-şi lua rămas bun de la Regină. Este ultima călătorie a suveranei îndrăgite de milioane de oameni.

Update 10 septembrie, ora 19:30.  Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a va avea loc luni, 19 septembrie, la Westminster Abbey din Londra, a confirmat Palatul Buckingham.

Suverana va fi dusă miercuri de la Palatul Buckingham la Westminster Hall, unde sicriul va fi sprijinit pe o platformă, cunoscută sub numele de catafalc. Sicriul ei va fi acoperit cu Steagul Regal și, odată ajuns în Westminster Hall, va fi acoperit cu Coroana Imperială a statului.

Cei prezenți vor putea apoi să își aducă omagiul.

Update 10 septembrie, ora 12:30. Regele a intrat în a doua parte a Consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi face o declaraţie personală privind moartea Reginei.

El a depus un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori.

„Este datoria mea să vă anunţ moartea iubitei mele! Ştiu că îmi simţiţi durerea în urma acestei pierderi. Este o consolare să ştiu că sunteţi alături de noi, aţi dat dovadă de susţinere şi dragoste. Mama mea a fost un exemplu de dragoste, devotament.

Îi mulţumim pentru această viaţă plină de credinţă, sunt conştient de îndatoririle şi responsabilităţile care mi-au fost transmise. Mi le asum şi voi căuta pacea, armonia şi prosperitatea tuturor popoarelor pe care le cârmuiesc.

Ştiu că voi fi susţinut de toţi şi că voi fi ghidat de consiliu şi de parlamentari. Sunt profund încurajat de susţinerea constantă a soţiei mele” – jurământ Charles.

 Charles al III-lea, proclamat rege


Charles al III-lea, proclamat rege

Update 10 septembrie, ora 12:10. Charles al III-lea a fost proclamat oficial rege al Marii Britanii, într-o ceremonie desfășurată la Palatul St James din Londra. Proclamația a fost citită în sală și apoi semnată de mai mulți oficiali britanici din Consiliul de Succesiune.

Mii de oameni s-au adunat în faţa Palatului Buckingham din Londra pentru a aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

Textul proclamaţiei:

„Noi, lorzii spiritali ai acestui tărâm şi consiliul Majestăţii Sale, declarăm printr-o voce ca Prinţul Charles este acum, după moartea Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea.

Îl vom sluji cu umilinţă şi credinţă, ne rugăm la Dumnezeu să îl binecuvânteze cu sănătate. Să trăiască Regele!”.

Toţi cei prezenţi semnează proclamaţia. Prinţul William şi Regina Consoartă sunt prezenţi la ceremonie.

Update 9 septembrie, ora 22:00.Președintele american Joe Biden a confirmat, vineri, că va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. „Da”, a răspuns Biden reporterilor care l-au întrebat despre participarea la ceremonia din Marea Britanie.

„Încă nu cunosc detaliile, dar mă voi duce”.

Președintele a mai spus că „îl cunoaște” pe Charles, noul suveran britanic, dar că încă nu a vorbit cu el.

Update 9 septembrie, ora 20:00. Charles al III-lea ține un discurs istoric pentru britanici.

„Mult iubita mea mamă a fost un model, o persoană care m-a inspirat atât pe mine, cât şi pe întreaga familie. Ne-a îndrumat, ne-a dat un exemplu. Regina Elisabeta şi-a trăit bine viaţa şi a fost iubită de multă lumă. A fost în serviciul vostru o viaţă întreagă. Regina şi-a respectat toate angajamentele. Îi suntem recunoscători pentru toţi cei 70 de ani pe care ni i-a oferit.

Pe lângă durerea pe care o simțim noi, cei din familie, simțim, de asemenea, recunoștința oamenilor din națiunile în care Regina a fost șef de stat.

A făcut sacrificii în numele datoriei, nu s-a clintit niciodată! Am văzut că dragostea sa pentru tradiţie dar şi faptul că a îmbrăţişat lucrurile moderne au făcut-o un suveran puternic. A arătat căldură, umor! Vreau să îi onorez amintirea, ştiu că moartea ei e o mare pierdere pentru toţi, vă sunt alături.

Respect tradiţiile, responsabilităţile, îndatoririle exact ca mama mea! Îmi iau angajamentul, atât cât mi-a mai rămas, să respect toate acestea. Mă voi strădui să vă slujesc cu loialitate, dragoste, aşa cum am făcut-o şi până acum. Îmi asum o nouă responsabilitate, viaţa mea s-a schimbat. nu voi mai putea să mă ocup de organizaţiile caritabile dar predau totul unor mâini care se vor ocupa extraordinar de acestea.

Dedicarea și devotamentul ei în calitate de Suverană nu s-au clintit niciodată, în vremuri de schimbare și progres, în vremuri de bucurie și sărbătoare, dar și în vremuri de tristețe și pierdere.

În ultimii 70 de ani, am văzut cum societatea noastră a devenit una cu multe culturi și multe credințe.

Instituțiile statului s-au schimbat la rândul lor. Dar, prin toate schimbările și provocările, națiunea noastră și familia mai largă a Regatelor – de ale cărei talente, tradiții și realizări sunt atât de inexprimabil de mândru – au prosperat și au înflorit. Valorile noastre au rămas, și trebuie să rămână, constante.

Așa cum regina a demonstrat atât de mult devotament, promit că pentru atât timp cât rămân rege voi respecta consitutția și o voi considera inima țării.

Iubita mea soţie devine Regina mea consoartă. Îmi va fi alături în tot! Știu că soția mea Camilla se va ridica la înălțimea rolului ei.

Prințul William va prelua de acum înainte titlul de Duce de Cornwall. Harry şi Meghan ne vor fi şi ei alături. Peste o săptămână ne vom reuni cu toţii pentru a o onora pe mama mea.

Îți mulțumesc pentru iubirea ta și pentru iubirea țării, pe care ai condus-o atâția ani. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”.

Regele Charles a fost întâmpinat vineri cu căldură de o mulțime de mii de oameni în fața Palatului Buckingham, noul suveran britanic revenind la Londra pentru a ține un discurs televizat adresat unei națiuni care deplânge moartea mamei sale, regina Elisabeta, ce a condus țara timp de șapte decenii pe tron.

Update 9 septembrie, ora 15:00. Vladimir Putin nu va asista la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care ar urma să aibă loc peste zece zile la Londra, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Nu are în vedere această opțiune”, a spus Peskov.

Vladimir Putin este considerat un paria în Occident după ce a ordonat invadarea Ucrainei. Mai mult, spațiul aerian european este închis pentru avioanele rusești, după sancțiunile dictate împotriva Moscovei.

Update 9 septembrie, ora 13:30. Regele Charles al III-lea a părăsit castelul scoțian Balmoral, împreună cu soția sa Camilla, și se îndreaptă spre Londra, unde urmează să se întâlnească cu premierul Liz Truss. Spre seară, noul monarh se va adresa națiunii, în primul său discurs în calitate de rege al Marii Britanii.

Update 9 septembrie, ora 11:35. Regele Charles al III-lea a cerut să fie respectată o perioadă de doliu regal începând de vineri până la șapte zile după înmormântarea Reginei, potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham, care a adăugat că data înmormântării va fi confirmată „la vremea potrivită”.

Clopote vor bate în toată țară și vor fi 96 de salve de tun planificate la Londra, câte una pentru fiecare an de viață a reginei. Oameni de pe tot globul s-au adunat la ambasadele britanice pentru a-i aduce un omagiu reginei, care a murit joi la Castelul Balmoral din Scoția.

Reședințele regale se vor închide până după înmormântarea Reginei, potrivit comunicatului preluat de CNN.

Update 9 septembrie, ora 10:05. Regele Charles al Marii Britanii se va adresa vineri unei națiuni în doliu după moartea mamei sale, Regina Elisabeta, singurul monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată.

Charles, care a fost alături de regina înainte de a muri în casa ei din Scoția, se va întoarce la Londra împreună cu soția sa Camilla, acum Regina Consort și se va întâlni cu premierul și va face o declarație televizată.

Știrea inițială

Palatul Buckingham a anunțat că Regina Elisabeta a ll-a a murit, joi după-amiază, la reşedinţa sa de la Balmoral, la vârsta de 96 de ani. Suverana iubea acel loc, unde și-a petrecut cele mai multe veri, de obicei în compania regretatului ei soț, Prințul Philip, și a familiei sale.

Regina Elisabeta a II-a a vizitat Castelul Balmoral în copilărie, alături de bunicii ei, Regele George al V-lea și Regina Mary, până la finalul vieții ei. Acolo ar fi fost cerută în căsătorie de Prințul Philip.

Regele Charles și partenera lui de viață, Camilla, acum regina consoartă, au rămas la Balmoral în noaptea de joi spre vineri, urmând ca vineri să pornească spre Londra, unde noul rege va avea o audiență cu noul prim-ministru, Liz Truss, cu care Regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu puțin timp înainte de a muri.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite.

Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regate și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”, a transmis Prințul Charles, care după moartea mamei sale a devenit Regele Charles al III-lea.

Șefi de stat din întreaga lume, omagii pentru Regina Elisabeta a II-a

După anunțul decesului Reginei Elisabeta a II-a, șefi de stat din toată lumea i-au adus omagii suveranei. Printre ei s-au numărat actualul lider de la Casa Albă și foști președinți americani, cancelarul german, Olaf Scholz, președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și liderul rus Vladimir Putin.

„A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania. Plângem moartea Reginei Elisabeta a II-a. A fost un model şi o sursă de inspiraţie pentru milioane de oameni, inclusiv aici, în Germania.

Angajamentul reginei pentru reconcilierea germano-britanică după ororile celui de-al Doilea Război Mondial va rămâne de neuitat. Ne va lipsi, nu în ultimul rând, umorul ei minunat”, a transmis Olaf Scholz.

Regina Angliei rămâne un reper pentru istoria modernă

Regina Angliei rămâne un reper pentru istoria modernă

La rândul lui, președintele Franței a transmis că Regina Elisabeta a II-a a întruchipat continuitatea și unitatea națiunii britanice timp de peste șapte decenii. Emmanuel Macron a numit-o pe suverană „o prietenă a Franței, o regină cu suflet”, care și-a lăsat amprenta asupra țării.

De asemenea, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanţe Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord pentru „pierderea ireparabilă” a Reginei Elisabeta a II-a.

Nici președintle Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu a lipsit cu un mesaj transmis după moartea reginei. Liderul de la Kiev a spus că a primit vestea decesului cu profundă tristețe și a transmis condoleanțe familiei regale britanice, întregii Marii Britanii și Commonwealth-ului pentru această „pierdere ireparabilă”.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis că este profund întristat de moartea reginei și a transmis condoleanțe familiei regale, aliaţilor NATO, Regatului Unit şi Canadei, şi oamenilor din Commonwealth.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Regina Elisabeta a II-a a fost o legendă pentru ea și un simbol al istoriei comune a Europei, care a oferit întotdeauna stabilitate și încredere și a dat dovadă de un curaj imens.

Regele Felipe al VI-a al Spaniei a transmis că Regina Elisabeta a II-a a scris cele mai relevante capitole din istoria lumii noastre în ultimii 70 de ani și a lăudat-o penru simţul datoriei, angajamentul şi întreaga viaţă dedicată slujirii poporului.

Regele belgian Phillippe şi soţia sa, regina Mathilde, au transmis că regina a fost un monarh excepţional care a marcat profund istoria.

Papa Francisc a lăudat „serviciul neobosit” al Reginei Elisabeta a II-a pentru binele ţării sale şi exemplul său de devotament faţă de datorie. Suveranul Pontif a transmis că se roagă pentru fiul ei, Regele Charles al III-lea.

Anul 2022 a marcat jubileu de platină al reginei, după 70 de ani de domnie

Anul 2022 a marcat jubileu de platină al reginei, după 70 de ani de domnie

Joe Biden și alți președinți americani, omagii pentru Regina Elisabeta a II-a

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi soţia sa, Jill Biden, au mers la ambasada Marii Britanii din Washington, joi seară, pentru a în cartea de condoleanţe deschisă în omagiu pentru suverană.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a fost mai mult decât un monarh. Ea a definit o eră. Într-o lume în continuă schimbare, ea a fost o prezenţă stabilizatoare şi o sursă de confort şi mândrie pentru generaţii de britanici, inclusiv pentru mulţi dintre cei care nu şi-au cunoscut ţara fără ea.

O admiraţie statornică pentru Regina Elisabeta a II-a a unit oamenii din întregul Commonwealth. Cele şapte decenii ale domniei sale istorice au fost martorele unei epoci de progres uman fără precedent şi ale unui progres al demnităţii umane”, a fost mesajul transmis de Joe Biden.

Ce mesaj a transmis Donald Trump

Predecesorul lui Biden în funcție, Donald Trump, a transmis, la rândul lui, că Regina Elisabetaa II-a a fost o „mare doamnă” și că nimeni nu a mai fost ca ea. El a precizat că monarhul avea un minunat simț al umorului.

„Melania şi cu mine ne vom preţui mereu timpul alături de regina şi nu vom uita niciodată prietenia generoasă a Majestăţii Sale, marea înţelepciune şi minunatul simţ al umorului. Ce mare doamnă şi frumoasă a fost. Nu era nimeni ca ea! Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre marele popor al Regatului Unit, care îi onorează viaţa şi serviciul excepţional pentru oameni. Fie ca Dumnezeu să o binecuvânteze pe regina, să domnească pentru totdeauna în inimile noastre şi să-i aibă în grijă pe ea şi pe prinţul Phillip”, a fost mesajul lui Donald Trump.

Brack Obama, omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a

De asemenea, fost președinte american Barack Obama a transmis că el și soția lui au anut norocul de a o cunoaște pe regină și că acel moment a însemnat foarte mult pentru ei.

„Pe vremea când tocmai începeam mandatul de preşedinte al SUA alături de prima doamnă, ea ne-a primit pe scena mondială cu braţele deschise şi cu o generozitate extraordinară. De multe ori, am fost uimiţi de căldura ei, de felul în care îi făcea pe oameni să se simtă în largul lor şi de modul în care şi-a arătat umorul şi farmecul în momente importante.

La fel ca mulţi, eu şi Michelle suntem recunoscători că am fost martorii conducerii dedicate a Majestăţii Sale şi ne înclinăm în faţa moştenirii ei în serviciul public neobosit şi demn. Gândurile noastre sunt alături defamilia ei şi de poporul Regatului Unit în acest moment dificil”, au transmis soții Obama.

George W Bush, mesaj după moartea Reginei Elisabeta a II-a

Totodată, fostul președinte american George W Bush a transmis că el şi soţia lui, Laura, au avut onoarea de a o întâlni pe Regina Angliei, pe care a numit-o „o femeie de mare intelect, farmec şi spirit”.

„Timpul petrecut la Palatul Buckingham şi servirea unui ceai cu Majestatea Sa – şi cu câinele ei Corgi – sunt printre cele mai frumoase amintiri ale preşedinţiei noastre. Regina Elisabeta a condus cu pricepere Anglia prin momente negre, cu încrederea în poporul ei şi viziunea ei pentru un mâine mai luminos.

Lumea noastră a beneficiat de hotărârea ei constantă şi îi suntem recunoscători pentru deceniile de serviciu ca suveran. Americanii în special apreciază prietenia ei puternică şi statornică. Laura şi cu mine ne alăturăm concetăţenilor noştri pentru a transmite sincere condoleanţe familiei regale şi poporului britanic”, a fost mesajul lui George W Bush.

Klaus Iohannis și Casa Regală a României, mesaje de condoleanțe

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj de condoleanțe și a precizat că domnia Reginei Elisabeta a II-a a modelat istoria modernă și este un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public.

„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a trecut la cele veșnice. Biroul de Presă al Majestății Sale Custodele Coroanei este împuternicit să facă următorul comunicat: Majestatea Sa Margareta a României și Alteța Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Deîndată ce Secretariatul Regal va primi instrucțiuni de la Custodele Coroanei, vom reveni cu detalii”, a transmis și Casa Regală a României.

Alte personalități, omagii pentru suverană

Printre alte personalități care i-au adus omagii Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord s-au numărat Sir Elton John, membrii formaţiei The Rolling Stones, dar și actorul Daniel Craig, care l-a interpretat pe James Bond, celebrul agent secret aflat în slujba Majestăţii Sale.

„Am fost în preajma ei și a fost fantastică. Și a condus țara prin unele dintre cele mai mari și cele mai întunecate momente ale noastre cu grație, decență și o căldură autentică și grijulie.”, a transmis Sir Elton John, care i-a adus un omagiu Reginei în timpul unui concert susținut joi la Toronto,

Daniel Craig a transmis că Regina Elisabeta a II-a lasă în urmă o moştenire fără egal şi i se va simţi lipsa. Actorul a apărut alături de suverană într-un filmuleţ pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra din anul 2012. În acel clip, Daniel Craig o escortează pe regină pe coridoarele Palatului Buckingham.

Doliul pentru Regina Elisabeta a II-a va dura 10 zile în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și 30 de zile pentru membrii familiei regale.