Cele mai importante impozite din 2022: dacă ai proprietăți, ești bun de plată
Românii trebuie să achite impozite către bugetul statului, dacă dețin proprietăți. În 2022, la fel ca până acum, se achită impozitul pe bunurile pe care le-ai avut sau le mai ai încă în posesie, după cum prevede legislația. Din fericire, dacă știi prevederile legale, poți profita de ele, în sensul în care poți beneficia de o reducere la plata impozitului.
Ce impozite ai de plătit. În funcție de proprietățile deținute, trebuie să achiți:
Impozitul pe mijloace de transport. Trebuie să plătești impozit pe mașină, pe tot anul, dacă era pe numele tău la data de 31 decembrie. Poate că între timp ai vândut-o, dar tot ai rămas bun de plată.
„Impozitul auto se achită anual, în două tranșe egale. Termenele legale, stabilite de Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) la articolul 472, sunt 31 martie și 30 septembrie. Proprietarii de mașini ce plătesc impozitul pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.
Impozitul auto se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc), prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare din Codul fiscal”, conform avocatnet.ro.
Nu uita faptul că pentru autoturismele cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.
Dacă deții o motocicletă sau un autoturism cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, ai de plătit doar 8 lei/200 cmc.
Impotiul pe clădiri.
Trebuie să știi faptul că, dacă dețineai o clădire în ultima zi din 2021, acum ești bun de plată. Codul fiscal prevede aceeași regulă ca în cazul impozitului pe mașini. Acesta poate fi achitat în două tranșe egale, termenele legale de plată fiind tot 31 martie și 30 septembrie.
Atunci când ne referim la locuințe, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.
În privința spațiilor nerezidențiale, se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% (în funcţie de decizia consiliului local) asupra valorii finale a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în perioada 2016-2020. Pentru construcțiile vechi, respectiv mai vechi de cinci ani sau cumpărat cu cel puțin cinci ani în urmă, pentru care nu există raport de reevaluare depus, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate ȋn cazul ȋn care clădirea ar fi rezidenţială.
În situația în care ne referim la clădiri cu destinație mixtă, legislația în vigoare prevede că imobilul respectiv deservește și ca locuință, și ca sediu social. Potrivit sursei citate, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial și a impozitului determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, indicată prin declarație pe propria răspundere, și cu condiția ca cheltuielile cu utilitățile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică.
Mai trebuie menționat și faptul că în situația în care proprietarul nu declară la organul fiscal suprafața folosită în scop nerezidențial, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0,3% asupra valorii impozabile stabilite pentru clădirile rezidențiale.
Nu trebuie să uiți nici de impozitul pe terenuri
Pentru 2022, impozitul pe terenuri e datorat în acest an de cei care le dețineau la 31 decembrie 2021. De asemenea, impozitul pe terenuri se poate plăti în două rate egale, până în 31 martie și 30 septembrie.
Legislația ne indică faptul că impozitul pe teren se stabilește luând în calcul suprafața terenului, rangul localității în care este amplasat terenul, zona și categoria de folosință a terenului, conform încadrării făcute de consiliul local.
Impozitul pe teren se datorează către bugetul local al comunei, al orașului sau al municipiului în care este amplasat terenul. În cazul municipiului București, impozitul pe teren se datorează către bugetul local al sectorului în care este amplasat terenul.
Nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, spune alineatul (1), litera t) din articolul 464. Scutirea de la plata impozitului/taxei pe teren se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative, potrivit articolului (6) al articolului 464.
În cazul terenurilor la care se constată diferențe între suprafețele înscrise în actele de proprietate și situația reală rezultată din măsurătorile executate în condițiile Legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pentru determinarea sarcinii fiscale se au în vedere suprafețele care corespund situației reale, dovedite prin lucrări de cadastru. Datele rezultate din lucrările de cadastru se înscriu în evidențele fiscale, în registrul agricol, precum și în cartea funciară, iar impozitul se calculează conform noii situații începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se înregistrează lucrarea de cadastru la oficiile de cadastru și publicitate imobiliară, ca anexă la declarația fiscal, se arată în forma nouă a alineatului (6) al articolului 466 din Codul fiscal actualizat.
În cazul terenurilor pentru care se datorează taxa pe teren, în temeiul unui contract de concesiune, închiriere, administrare ori folosință care se referă la perioade mai mari de un an, titularul dreptului de concesiune, închiriere, administrare ori folosință are obligația depunerii unei declarații la organul fiscal local în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a contractului și datorează taxa pe teren începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, se arată la alineatul (91) al articolului 466, introdus prin Legea 296/2020.