05 dec. 2022 | 07:30

Legea care va băga în faliment furnizorii de energie din România, adoptată: vor mai rămâne ”în picioare” doar giganți

ACTUALITATE
Legea care va băga în faliment furnizorii de energie din România, adoptată: vor mai rămâne ”în picioare” doar giganți

Din cauza modului distructiv în care autoritățile române decontează implementarea măsurilor de plafonare și compensare la energie electrică pentru utilizatorii casnici, foarte mulți furnizori de energie au dat faliment. În urma celei mai noi ordonanțe, numărul lor falimentelor va creștere și mai mult.

Foarte mulți furnizori de energie electrică și gaze naturale urmează să vadă și mai târziu banii de la statul român, în contextul în care și înainte de această lege, întârzierile erau fabuloase. Acum, decontarea întârziată este mai legală ca niciodată, iar mulți furnizori vor fi nevoiți să închidă ușile pentru totdeauna.

Detaliul care va îngropa furnizorii de energie

Ca referință, merită să în vedere forma originală a actului normativ care a fost modificat acum și cre face referire la perioada decontării compensărilor, aspect care în prezent este bătut în cuie la 10 zile.

10) Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite valorile aferente compensărilor, conform anexei nr. 4, prevăzute la art. 7 alin. (1), către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, respectiv Ministerul Energiei, iar acestea efectuează plata către furnizori a sumelor reprezentând valoarea compensării în termen de 10 zile de la data primirii documentelor.

Este important de reținut că autoritățile nu au făcut o treabă foarte bună în respectarea acelui termen de 10 zile și, din acest motiv, foarte mulți români au ajuns să fie trecuți la un furnizor de ultimă instanță. Acest lucru nu s-a întâmplat de bună voie, ci pentru că statul român a redus la zero fiabilitatea modelului de business al furnizorilor mici. Acum, termenul este prelungit.

”(10) – Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va transmite valorile aferente compensărilor, conform anexei nr. 4, prevăzute la art. 7 alin. (1), către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, respectiv Ministerul Energiei, iar acestea efectuează plata către furnizorii/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice a sumelor reprezentând valoarea compensării în termen de maxim 30 zile de la data primirii documentelor.”

Una peste alta, fluxul de bani al furnizorilor români de energie este sabotat și mai mult de către autoritățile de la București, într-o perioadă în care nici măcar băncile nu le mai dau bani împrumut, pentru că ”s-a atins limita de expunere pe sectorul energetic”.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele