Legătura dintre sânge și bolile mintale: ce au descoperit cercetătorii
Tulburările de sănătate mintală, inclusiv depresia, schizofrenia și anorexia arată legături cu markerii biologici detectați în testele de sânge de rutină, potrivit unui nou studiu de date genetice, biochimice și psihiatrice, obținute de la aproape un milion de oameni.
Cercetarea are ca scop creșterea înțelegerii a ceea ce cauzează bolile mintale și poate ajuta la identificarea de noi tratamente.
Oamenii consideră adesea sănătatea mintală ca fiind separată de sănătatea corpului. Acest lucru este departe de a fi adevărat: există dovezi clare că multe substanțe biochimice implicate în boli precum diabetul și afecțiunile autoimune au un impact direct asupra funcției creierului nostru.
Multe studii au încercat să abordeze acest lucru concentrându-se pe substanțe numite biomarkeri, care pot fi măsurate cu ușurință în sânge.
Biomarkerii găsiți în testele de sânge de rutină sunt utili, deoarece sunt adesea afectați de dietă și stilul de viață sau de tratamentul cu un medicament anume.
Ce rol are genetica în sănătatea mintală
Este dificil de studiat rolul acestor biomarkeri de sânge, raportat la sănătatea mintală. Cele mai multe studii, în acest domeniu, nu sunt suficient de concludente.
O soluție este să fie analizate influențele genetice, atât asupra bolilor mintale, cât și asupra substanțelor măsurate în sânge. Genetica este utilă, deoarece acum există date de la milioane de indivizi care s-au oferit voluntari în studii de cercetare, informează Science Alert.
Atât bolile mintale, cât și biomarkerii din sânge, sunt ceea ce geneticienii numesc „trăsături complexe”. În trăsăturile complexe, multe gene sunt implicate și factorii de mediu contribuie și ei.
Disponibilitatea pe scară largă a datelor genetice este legată de riscul de boli mintale, se pare.
De exemplu, o variantă dintr-o anumită genă poate crește riscul de a dezvolta schizofrenie și, de asemenea, poate fi legată de o scădere a nivelurilor unei vitamine care circulă în sânge.
Cele mai multe dintre aceste variante sunt asociate individual cu modificări foarte mici ale riscului unei boli mintale, dar se pot adăuga împreună pentru a produce efecte mai mari.
Cum sunt biomarkerii din sânge legați de bolile mintale? Studiul întreprins de oamenii de știință a încercat să utilizeze genetica pentru a investiga relația dintre nouă tulburări de sănătate mintală și 50 de factori măsurați în testele de sânge de rutină, cum ar fi colesterolul, vitaminele, enzimele și indicatorii inflamației.
S-au folosit, combinat, date din studii foarte complexe, efectuate de alte persoane, cu date de la aproape un milion de voluntari.
Studiul a confirmat mai întâi existența a ceea ce se numește corelație genetică între biomarkerii din sânge și bolile mintale, fenomen extrem de răspândit.