Legătura dintre anumite boli patogene și încălzirea globală: avertismentul oamenilor de știință este îngrijorător
Există mai multe moduri prin care schimbările climatice pot provoca focare de boli infecțioase, potrivit unei noi analize.
Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii din Manoa și de la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA au analizat 375 de agenți patogeni umani și au descoperit că 58% dintre aceste boli au fost, la un moment dat în istoria înregistrată, agravate de pericolele climatice.
Vorbim despre 277 de boli cunoscute care ar putea, în curând, să capete alte forme, din cauza mutațiilor.
Schimbările climatice, responsabile pentru apariția anumitor boli și agravarea altora
Schimbările climatice determinate de om cresc severitatea și frecvența pericolelor, cum ar fi valurile de căldură, incendiile și inundațiile în multe zone de pe glob, aducând adesea o varietate de organisme în imediata apropiere a omului.
Pentru a înțelege mai bine amploarea, cercetătorii au căutat pe Google Academic mii de articole despre schimbările climatice și despre bolile infecțioase despre care se știe că afectează societatea, cum ar fi Zika, malaria, dengue, gripa sau Ebola. Echipa a găsit 3.213 exemple empirice în istoria umanității în care pericolele climatice au fost implicate în focare de boli infecțioase. Toate aceste cazuri au fost legate de 286 de agenți patogeni unici, iar 277 dintre aceștia au fost agravați de cel puțin un pericol climatic.
Autorii au identificat, de asemenea, 1.006 de moduri în care pericolele climatice pot duce la focare.
Furtunile și inundațiile, de exemplu, pot provoca deplasări care aduc oamenii în contact strâns cu agenți patogeni transmisi prin apă, cum ar fi holera. Incendiile și secetele pot împinge și animalele sălbatice care caută adăpost, apă sau hrană mai aproape de noi aducându-și bolile cu ele.
Temperaturile și precipitațiile pot extinde gama unui agent patogen, crescând riscurile bolilor transmise de insecte, cum ar fi boala Lyme, dengue sau malaria. Valurile de căldură cresc, de asemenea, contactul nostru cu apa, astfel creștere riscul infecțiilor cu gastroenterita, spre exemplu.
Procese similare au loc și în mare. Într-un ocean care se încălzește pe zi ce trece, mutațiile s-ar putea să devină ceva obișnuit, dând naștere unor noi boli.