29 iul. 2022 | 09:30

Cât ne costă încălzirea globală, schimbările climatice, în euro: calculul exact vine din Germania

ACTUALITATE
Cât ne costă încălzirea globală, schimbările climatice, în euro: calculul exact vine din Germania

Schimbările climatice încep să-și facă resimțite efectele în fiecare colț al mapamondului, în forme din ce în ce mai agresive, extreme, păguboase. În timp ce diverși oficiali neagă fenomenul, costurile acestei ignoranțe se adună și nu sunt puține.

Anul trecut, inundațiile din anumite regiuni din Germania au fost atât de grave, încât fenomenul a obligat locuitorii să se mute. În 2022, discutăm de caniculă și secetă extremă, cu consecințe la fel de costisitoare. În acest context, autoritățile germane, prin intermediul companiei Prognos, au făcut un efort pentru a înțelege care sunt costurile dezastrului climatic cu care ne confundăm în fiecare an. Deși raportul se referă la Germania, cel mai probabil, costurile sunt similare și în alte țări de dimensiuni similare.

Schimbările climatice ne costă o avere, în fiecare an

Seceta, canicula și inundațiile generate de schimbările climatice au generat în Germania pagube anuale de aproximativ 6,6 miliarde de euro, iar dezastrul a început să se resimtă deja de două decenii. În mod regretabil, același studiu atrage atenția și asupra unor episoade meteorologice extreme care s-au reflectat în costuri de zeci de miliarde de euro.

Trăgând linie, din 2000 și până în prezent, costul total a fost de 145 de miliarde de euro, doar pentru Germania, după cum se arată în studiul ajuns online în aceeași perioadă cu Dialogul Climatic Petersburg, un eveniment desfășurat pe marginea încălzirii globale la Berlin. Această reuniune are ca scop pregătirea conferinței ONU pe marginea climei, intitulată COP27, ce va avea loc în noiembrie, în Egipt.

Acest efort statistic a fost făcut după ce, în 2021, inundaţiile din landurile Renania-Palatinat şi Renania de Nord-Westphalia au provocat pagube materiale de peste 40 miliarde de euro. Acestea, în combinație cu efectele verilor călduroase din 2018 şi 2019 au costat cea mai mare economie europeană 80 miliarde de euro. Dacă ne referim doar la pagubele din sectorul agricol și forestier, pierderile Germaniei au fost de 25,6 miliarde de euro, din cauza secetei, la care se adaugă alte 9 milioane din cauza productivității mai reduse a angajaților din comerț și industrie.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele