Încălzirea globală schimbă granițele Europei: nu ar trebui să fie atât de simplu și de grav

Încălzirea globală schimbă granițele Europei: nu ar trebui să fie atât de simplu și de grav

Încălzirea globală face ravagii. Experții în domeniu ne avertizează de ani de zile despre efectele devastatoare ale nepăsării, însă noi tot am continuat să ignorăm sfaturile, iar acum vine nota de plată.

Cel mai recent exemplu este situația din Munții Alpi, unde zăpada se topește la altitudini record, mai nou.

Încălzirea globală topește ghețarii și mută granițele

Topirea ghețarului Theodul pare să mute granițele dintre Elveția și Italia, ceea ce face ca o cabană italiană să pare a fi „în altă țară” acum, mai exact în Elveția.

Retragerea ghețarului înseamnă, mai exact, că bazinul hidrografic s-ar fi strecurat înspre Rifugio Guide del Cervino și acum trece pe sub clădire.

La un moment dat, un turist aflat la restaurantul din refugiu și-ar fi pus chiar întrebarea dacă nu cumva se află în Elveția, în loc de Italia. Acest lucru a atras atenția autorităților celor două țări. Se presupune că ar fi existat negocieri, dar nu se știe exact la ce compromis ar fi ajuns statele.

Acest refugiu a fost construit în 1984, pe teritoriul Italiei, însă de atunci pare să se fi deplasat, așadar o parte din el se află acum, cel puțin teoretic, pe teritoriul Elveției, mai exact două din cele 40 de paturi, dar și restaurantul în sine.

În mod normal, unde se află cabana nu ar fi o problemă neaparat, însă acea zonă este cunoscută pentru turismul intens, în miezul unei stațiuni de ski cunoscută, fiind construită acolo inclusiv o linie de telecabină.

Până când vom afla exact la ce compromis vor ajunge autoritățile elvețiene și cele italiene, nu ne rămâne de făcut decât să așteptăm și să ne gândim intens la ravagiile pe care le face încălzirea globală.

În mod absolut cert, nu contează chiar atât de mult pe teritoriul cărei țări se află o cabană, cât contează faptul că unii ghețari au început să se topească, astfel că, dacă situația va continua în acest fel, granițele vor fi ultima noastră problemă.