29 dec. 2022 | 10:17

Lavrov respinge planul de pace în 10 puncte propus de Zelenski: „Kievul încă nu e pregătit pentru negocieri”

ULTIMA ORĂ
Lavrov respinge planul de pace în 10 puncte propus de Zelenski: „Kievul încă nu e pregătit pentru negocieri”

Rusia nu intenționează să folosească „formula de pace” a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski ca bază pentru negocieri, a declarat joi ministrul de externe Serghei Lavrov.

Moscova respinge planul de pace al lui Zelenski

Ucraina a raportat un atac rusesc cu rachete joi dimineață, iar în mai multe orașe au fost auzite explozii în timp ce sistemele de apărare aeriană au doborât rachete.

Moscova consideră că Kievul nu este încă pregătit să poarte discuții de pace, a relatat agenția rusă de știri RIA.

Lavrov a declarat că ideea Ucrainei de a alunga forțele rusești din zonele estice și din Crimeea cu ajutorul Occidentului este „o iluzie”.

El a subliniat poziția Moscovei potrivit căreia discuțiile nu pot avea loc până când Kievul nu recunoaște anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

„Prioritatea noastră absolută sunt patru noi regiuni rusești”, a declarat Lavrov.
„Acestea ar trebui să devină libere de amenințarea nazificării cu care se confruntă de mulți ani”.

Joi, consilierul biroului prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a scris pe Facebook că peste 100 de rachete au fost lansate asupra țării, în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian puteau fi auzite în toată țara.

Deflagrații au fost auzite la Kiev, Zitomir și Odesa, potrivit Reuters.

Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipro pentru a ajuta la minimizarea pagubelor la infrastructura energetică a țării.

Rusia continuă bombardamentele

Miercuri, Lavrov a declarat că este convins că Moscova își va atinge obiectivele în Ucraina.

„Sunt convins că, datorită perseverenței, răbdării și determinării noastre, vom apăra obiectivele nobile care sunt vitale pentru poporul nostru și pentru țara noastră”, a declarat el într-un interviu difuzat la televiziunea națională.

Orașul Herson, eliberat recent în sudul țării, a rămas sub bombardamentele forțelor ruse, care s-au retras pe malul estic al râului când orașul a fost recucerit luna trecută.

Miercuri, bombardamentele au lovit aripa de maternitate a unui spital, deși nimeni nu a fost rănit, a declarat Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski.

Personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a declarat Timoșenko într-o postare pe Telegram.

„A fost înspăimântător … exploziile au început brusc, mânerul ferestrei a început să se rupă … mâinile mele încă tremură”, a declarat Olha Prysidko, o proaspătă mamă, pentru Reuters.

„Când am ajuns la subsol, bombardamentele nu se terminaseră. Nici măcar pentru un minut”.

Moscova a negat în mod repetat că a țintit civili.