30 iun. 2022 | 16:47

Laura Codruța Koveși ia în calcul să condiționeze fondurile europene în România

ULTIMA ORĂ
Laura Codruța Koveși ia în calcul să condiționeze fondurile europene în România

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Koveși, a anunțat că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea unui mecanism de condiționare a fondurilor europene de statul de drept în România. Totul din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorul de integritate. 

România nu mai are voie la fonduri europene, decât dacă respectă statul de drept

Reamintim faptul că Parchetul European a destructurat o rețea care opera în România și Austria și care a creat un prejudiciu de cinci milioane de euro din fondurile europene.

”Principalul motiv de îngrijorare este că aceste dispoziții ar putea avea un efect de demobilizare, descurajând potențialii avertizori  de integritate din România și afectând negativ nivelul de detectare a fraudei din UE.

De facto, acest lucru ar duce la o deteriorare a sistemului existent care asigură buna funcționare a serviciilor de anchetă și de urmărire penală în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a fraudei, inclusiv a fraudei fiscale, a corupției sau a altor încălcări ale dreptului Uniunii legate de execuția bugetului Uniunii sau de protecția intereselor financiare ale Uniunii”, se arată în comunicatul șefei Parchetului European.

Ce spune Kovesi

Parlamentul a votat un proiect care transpune o directivă europeană cu privire la avertizorii de integritate. Mai multe ONG-uri l-au criticat, spunând că descurajează semnalarea actelor de corupție. 

”Avertizorii de integritate reprezintă o sursă esențială de informații pentru serviciile de investigație și de urmărire penală.

Prin urmare, transpunerea corectă și implementarea efectivă a Directivei (UE)2019/1937 a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii (Directiva privind protecția avertizorilor de integritate) prezintă o relevanță operațională directă pentru Parchetul European.

Dacă nu reușiți să îi protejați pe avertizori, limitați detectarea. Dacă nu detectați, nu puteți investiga și urmări penal”, se arată în comunicat.

Nu suntem prima țară europeană în cazul căreia Parchetul cere activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept. Slovenia și Polonia sunt și ele condiționate.