Kremlinul vrea să taxeze toate exporturile Rusiei în ruble
Kremlinul a indicat miercuri că toate exporturile de energie și mărfuri ale Rusiei ar putea fi evaluate în ruble, înăsprind încercarea președintelui Vladimir Putin de a face Occidentul să simtă durerea sancțiunilor pe care le-a impus pentru invazia Ucrainei.
Kremlinul dorește ca exporturile Rusiei să fie făcute doar în ruble
În condițiile în care economia Rusiei se confruntă cu cea mai gravă criză de la prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991, Putin, pe 23 martie, a lovit Occidentul, ordonând ca exporturile de gaze rusești să fie plătite în ruble.
Această mișcare a forțat Germania, cea mai mare economie a Europei, să declare miercuri un „avertisment timpuriu” că s-ar putea îndrepta către o urgență de aprovizionare. Germania a importat 55% din gazul său din Rusia anul trecut.
În cel mai puternic semnal de până acum că Rusia ar putea pregăti un răspuns și mai dur la sancțiunile Occidentului, principalul parlamentar al Rusiei a sugerat miercuri că aproape întregul export de energie și mărfuri ale Rusiei ar putea fi evaluat în curând în ruble.
„Aceasta este o idee la care ar trebui să se lucreze cu siguranță. Se poate rezolva bine”, a spus Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, atunci când a fost întrebat despre comentariile președintelui parlamentului Vyacheslav Volodin, potrivit Reuters.
Peskov a spus că rolul dolarului american ca monedă de rezervă globală a primit deja lovituri și că o mișcare de a stabili prețul celor mai mari exporturi ale Rusiei în ruble ar fi „în interesul nostru și al partenerilor noștri”.
Europa, care importă aproximativ 40% din gazul său din Rusia și plătește cea mai mare parte în euro, afirmă că gigantul gazier al Rusiei, controlat de stat, Gazprom, nu are dreptul să retragă contracte.
„Dacă vrei benzină, găsește ruble. Mai mult, ar fi corect – acolo unde este benefic pentru țara noastră – să lărgim lista produselor de export cu preț în ruble pentru a include: îngrășăminte, cereale, ulei alimentar, petrol, cărbune, metale, cherestea etc”, a spus Volodin într-o postare pe Telegram.
Rusia exportă în Europa gaze naturale în valoare de câteva sute de miliarde de dolari în fiecare an. Euro reprezintă 58% din exporturile Gazprom, dolari americani 39% și lire sterline în jur de 3%, potrivit companiei. Peskov a spus că Rusia le va oferi cumpărătorilor timp să treacă la ruble.
Cu toate acestea, modul exact în care ar putea fi efectuate plățile a rămas neclar de miercuri. Rusia încearcă atât să susțină rubla, cât și, pe termen lung, să elimine dominația dolarului în stabilirea prețurilor la energie și mărfuri globale.
Pentru a avea vreo speranță de a realiza acest lucru, Rusia ar avea nevoie de ajutorul Chinei, a doua economie din lume.
„China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a duce legăturile dintre China și Rusia la un nivel superior într-o nouă eră, sub îndrumarea consensului la care au ajuns șefii de stat”, a declarat ministrul chinez de externe Wang Yi.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov spune că relațiile Rusiei cu China sunt la cel mai puternic nivel de până acum.
Oficialii ruși au spus în mod repetat că încercarea Occidentului de a izola unul dintre cei mai mari producători de resurse naturale din lume este un act irațional de autovătămare care va duce la creșterea prețurilor pentru consumatori și va duce Europa și Statele Unite în recesiune.
Rusia spune că sancțiunile, și în special înghețarea a aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele băncii centrale ruse, reprezintă o declarație de război economic.