21 dec. 2022 | 19:29

Kosovo este „în pragul unui conflict armat”. Cresc tensiunile în regiune, după apelul pentru intervenția trupelor de menținere a păcii ale NATO

ULTIMA ORĂ
Kosovo este „în pragul unui conflict armat”. Cresc tensiunile în regiune, după apelul pentru intervenția trupelor de menținere a păcii ale NATO

Kosovo este „în pragul unui conflict armat”, a averizat miercuri premierul sârb, Ana Brnabic, după ce sârbii au ridicat baricade ca urmare a escaladării tensiunilor în zonă.

„Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă, cu toţii împreună, pentru a încerca să menţinem pacea. Suntem cu adevărat în pragul conflictului armat din cauza măsurilor unilaterale ale Pristinei”, capitala Kosovo, a declarat Ana Brnabic la o conferinţă cu ONG-uri sârbe.

Fosta provincie sârbă numără 1.8 milioane de locuitori, majoritari albanezi, iar în 2008 și-a declarat independența pe care Serbia nu o recunoaște.

Apel pentru trupele de menținere a păcii ale NATO

în urmă cu o săptămână, prim-ministrul kosovar a cerut trupelor de menținere a păcii ale NATO să intervină după ce protestatarii minorității sârbe au blocat drumurile, iar bărbați înarmați necunoscuți au avut un schimb de focuri cu poliția, pe fondul tensiunilor etnice în creștere în nordul agitat al țării.

În cadrul unei conferințe de presă susținute în capitala Kosovo, Pristina, premierul Albin Kurti a cerut Forței Kosovo (KFOR), o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO, să garanteze „libertatea de circulație”, acuzând „bandele criminale” de blocarea drumurilor.

O pace fragilă a fost menținută în Kosovo de când acesta și-a declarat independența față de Serbia, în 2008, după războiul din 1998-1999, în care NATO a intervenit pentru a proteja majoritatea albaneză din Kosovo. Serbia nu recunoaște independența Kosovo.

În ultimele săptămâni, minoritatea sârbă din nordul Kosovo a răspuns prin rezistență violentă la acțiunile întreprinse de Pristina, pe care le consideră antisârbe.

Cerere pentru aderarea la UE

Joi, premierul kosovar a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană, dând oficial startul unui proces care ar putea dura ani de zile și care depinde de normalizarea relațiilor cu Serbia vecină.

Kurti a înmânat cererea ministrului ceh pentru afaceri europene, Mikulas Bek, a cărui țară deține în prezent președinția rotativă a UE.

„Aceasta este o zi istorică pentru poporul kosovar și o zi mare pentru democrația din Europa”, a declarat Kurti reporterilor de la Praga.