Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Europei: „Amenințarea Rusiei rămâne și în următorii ani”
De Ziua Europei (9 mai), președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj special. Potrivit liderului de la Cotroceni, continentul nostru „trebuie să devină mai puternic, mai vocal, mai capabil și astfel mai bine pregătit”, în contextul conflictului la granițele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Mesajul transmis de Klaus Iohannis într-o zi specială
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, 9 mai, că trăim vremuri fără precedent în existenţa Uniunii Europene, când este pusă la încercare „însăşi capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcţia europeană: pacea”.
„Ziua Europei ne găsește anul acesta într-un context complet redefinit. După provocarea majoră a pandemiei de COVID-19, trăim în aceste zile realitatea războiului la granițele Uniunii Europene, care a generat cea mai mare criză umanitară din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Trăim vremuri fără precedent în existența Uniunii, când este pusă la încercare însăși capacitatea noastră de a ne apăra valorile fundamentale, centrate în jurul conceptului pe care s-a clădit construcția europeană: pacea”, a precizat șeful statului român.
2022 este un an important pentru România
Pentru România, anul 2022 marchează 15 ani de la momentul istoric al aderării țării noastre la UE, „opțiune asumată și susținută la nivelul întregii societăți”, a explicat Iohannis, adăugând că „beneficiile acestei alegeri sunt palpabile astăzi pentru progresul națiunii noastre pe termen lung, statutul de stat membru al UE oferind cadrul unui parcurs ireversibil de progres democratic, de dezvoltare economică și socială, de solidaritate și angajament activ la construcția proiectului european”.
Liderul de la Cotroceni numește războiul din Ucraina „neprovocat” și „ilegal”
În continuare, liderul de la Cotroceni a evidențiat că „unda de șoc a războiului neprovocat și ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, în vecinătatea imediată a României, ne pune în fața unei realități radical diferite de cea în care am acționat până în prezent”.
„Astăzi, consecvenți spiritului și modelului democratic european, suntem datori să dovedim aceeași conștiință vizionară pe care au avut-o personalitățile fondatoare ale Uniunii. Cuvintele lui Robert Schuman răsună acum mai vii ca oricând: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință”, a punctat Klaus Iohannis.
Pericolul la adresa NATO rămâne și în următorii ani
Din păcate, amenințarea Rusiei la adresa „securității euroatlantice poate rămâne o realitate pentru anii următori”, a avertizat președintele României, motiv pentru care „Europa trebuie să devină mai puternică, mai vocală, mai capabilă și astfel mai bine pregătită, prin consolidarea cooperării transatlantice, dezvoltarea interoperabilității capabilităților și mobilizarea eforturilor în deplină complementaritate cu NATO”.
Klaus Iohannis este de părere că blocul comunitar trebuie „să ofere un sprijin susținut pentru întărirea rezilienței Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei”, țări care se confruntă cu provocări grave pentru securitatea și stabilitatea lor.