17 iun. 2022 | 12:54

Klaus Iohannis, întâlnire cu Regele Belgiei, la Baza Kogâlniceanu

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, întâlnire cu Regele Belgiei, la Baza Kogâlniceanu

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu regele Belgiei, aflat în vizită în România. Cei doi au mers la Baza Mihail Kogâlniceanu, după ce unii soldați belgieni care activează în țara noastră au fost trimiși acasă în ultimele zile, din cauza conflictelor interne din bază.

Președintele țării, întâlnire cu Regele Belgiei

Șeful statului l-a primit pe Majestatea Sa Phillippe la Baza 57 Aeriană Mihail Kogâlniceanu din Constanța. Vizita lui vine la doar câteva zile după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat aceeași bază.

De altfel, aceasta este prima vizită în estul Europei a unui suveran, de la izbucnirea războiului în Ucraina

„Pe lângă convorbirile oficiale, cei doi șefi de stat se vor întâlni cu militarii români, belgieni și din celelalte țări aliate, desfășurați pe teritoriul României în cadrul efortului aliat de întărire a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, având în vedere înrăutățirea situației de securitate din cauza agresiunii ilegale ruse împotriva Ucrainei.

Vizita Majestății Sale Philippe, Regele Belgienilor se desfășoară pe fondul unui dialog bilateral consolidat la nivel înalt și al cooperării strânse româno-belgiene în domeniul apărării, mai ales în contextul participării Regatului Belgiei cu un contingent la Grupul de luptă NATO din România.

Președintele României și Regele Belgienilor vor avea un schimb de opinii privind temele prioritare ale agendei bilaterale și modalitățile de aprofundare a cooperării în plan european și internațional.

Va fi acordată o atenție deosebită crizei din Ucraina și impactului său multidimensional. În contextul crizei umanitare provocate de agresiunea armată a Federației Ruse, se va discuta și despre măsurile de asistență pentru Ucraina și sprijinirea refugiaților ucraineni, inclusiv prin hub-ul umanitar de la Suceava.

Cei doi șefi de stat vor aborda și întărirea sprijinului pentru Republica Moldova, în condițiile în care aceasta se confruntă cu provocări multiple generate de efectele agresiunii ruse împotriva Ucrainei, inclusiv găzduirea unui număr foarte mare de refugiați”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.