31 mai 2022 | 20:48

Klaus Iohannis, discuții cu liderii UE. Șeful țării i-a avertizat că riscurile de la Marea Neagră sunt în creștere

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, discuții cu liderii UE. Șeful țării i-a avertizat că riscurile de la Marea Neagră sunt în creștere

Președintele Klaus Iohannis a participat, în perioada 30-31 mai, la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles. Principalele subiecte abordate de liderii europeni au fost situația de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul politic și asistența umanitară, economică și financiară din partea UE, impactul conflictului asupra securității alimentare globale și situația în domeniul energiei.

Klaus Iohannis, prezent la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles

Cu acest prilej, blocul comunitar a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, vizând importul de țiței și produse petroliere rusești, cu excepția temporară a importurilor livrate prin conducte. Șeful statului român și-a exprimat preocuparea față de evoluțiile din teren, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei.

Iohannis a evidențiat că riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere, de aceea eforturile comune la nivel european ar trebui să se concentreze tot pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile conflictului militar.

Avertisment despre situația tensionată de la Marea Neagră

Președintele românilor i-a avertizat pe liderii UE, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de la Bruxelles, despre situația tensionată de la Marea Neagră, pe fondul războiului din Ucraina. Totodată, Klaus Iohannis a pledat pentru un efort coordonat în ajutarea Republicii Moldova să facă față crizei economice și energetice prin care trece. A fost abordată și tema refugiaților care vin din Ucraina.

Zelenski a participat prin videoconferință

La reuniunea CE au participat prin videoconferință președintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar și președintele Uniunii Africane, Macky Sall. Toți liderii europeni „au reiterat condamnarea fermă a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și au solicitat încetarea imediată a atacurilor asupra civililor și infrastructurii civile, precum și retragerea imediată și necondiționată a trupelor și echipamentului militar al Rusiei de pe întreg teritoriul ucrainean, în granițele sale recunoscute internațional”.

Liderul de la Cotroceni susține aderarea Ucrainei la UE

Președintele României a explicat că procesul de reconstrucție a țării cotropite de ruși va presupune eforturi susținute pe termen mediu și lung, la care Uniunea Europeană va trebui să continue să participe, în coordonare cu partenerii internaționali. În plus, Iohannis a evidențiat importanța de a răspunde pozitiv cererilor de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei la UE.

Citește și Viktor Orban a câștigat în fața Comisiei Europene: „Am ținut la distanță cea mai înfiorătoare idee”

Liderii europeni au agreat și cel de-al șaselea pachet de măsuri împotriva Rusiei. Noile sancțiuni vizează importul de țiței și produse petroliere rusești, cu excepția temporară a importurilor livrate prin conducte, asupra cărora Consiliul European va reveni cât mai curând posibil.