Jocurile video ar putea stimula o abilitate neașteptată: ce arată ultimele studii, de ce sunt bune
Ca hobby, jocurile video pot avea o reputație proastă când vine vorba de efectele asupra sănătății noastre fizice și mentale – și s-a stabilit că a sta nemișcat toată ziua nu este deosebit de bun pentru noi.
Cu toate acestea, cu moderație, jocurile video prezintă avantaje. Un nou studiu sugerează că orele petrecute în fața unui ecran jucând jocuri în fiecare săptămână pot crește activitatea creierului și, în special, pot spori abilitățile cognitive necesare pentru luarea deciziilor.
Cercetătorii din spatele studiului sugerează că jocurile video ar putea fi chiar folosite ca metodă de antrenament pentru a îmbunătăți procesele rapide de luare a deciziilor în creier – poate dacă acele creiere ar fi suferit unele daune neuronale.
Jocurile video pot fi benefice
„Jocurile video sunt jucate de majoritatea covârșitoare a tinerilor noștri mai mult de trei ore în fiecare săptămână, dar efectele benefice asupra abilităților decizionale și asupra creierului nu sunt cunoscute cu exactitate”, spune neurologul Mukesh Dhamala de la Universitatea de Stat din Georgia.
„Munca noastră oferă câteva răspunsuri în acest sens”.
Imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost folosită pentru a măsura activitatea neuronală la 47 de participanți de vârstă universitară, printre care 28 de persoane care au jucat în mod regulat jocuri video și 19 persoane care nu au jucat. Cei care au jucat s-au implicat predominant în jocuri extrem de active în timp real, cum ar fi strategie în timp real, împușcături sau lupte în stil de echipă.
Voluntarii au fost rugați să apese butoane ca răspuns la direcția în care o serie de puncte se mișcă pe un display din fața lor. Jucătorii obișnuiți de jocuri video au răspuns mai rapid și mai precis, iar scanările fMRI rezultate au arătat că există și o activitate îmbunătățită în anumite părți ale creierului lor.
Aceste zone au inclus girusul lingual drept, talamusul stâng și zona motorie suplimentară dreaptă – toate regiunile creierului despre care se crede că sunt implicate în procesarea cognitivă și producerea de răspunsuri motorii la input-urile vizuale.
„Aceste rezultate indică faptul că jocul video îmbunătățește potențial câteva dintre subprocesele pentru senzație, percepție și mapare la acțiune, pentru a îmbunătăți abilitățile de luare a deciziilor”, au scris Dhamala și colegul său cercetător, fizicianul Tim Jordan de la Universitatea de Stat din Georgia, în lucrarea lor.