Joaca de-a Codul fiscal: peste noapte, propunerile inițiale nu mai sunt bune
Schimbarea Codului fiscal revine în atenția publică, după ce însuși Executivul de la București s-a gândit că propunerile inițiale nu mai sunt bune. Din acest motiv, apar noutăți la … noutăți!
Practic, avem un proiect de modificare a Codului fiscal proaspăt lansat în dezbatere. Măsurile cuprinse acolo au revoltat sectorul privat, patronii acuzând Executivul de lipsă de predictibilitate și de faptul că nu au fost consultați. În HoReCa și Transporturi erau cele mai mari probleme, fiind semnalat faptul că dacă măsurile inițial propuse vor intra în vigoare în forma actuală, numeroase firme vor intra în faliment.
Prin urmare, Guvernul a decis să modifice proiectul, dar nu doar în privința celor două domenii de activitate.
Cum se modifică, din nou, Codul fiscal
Începem cu noutățile pentru industria ospitalității și Transporturi. Astfel, în prima situație avem o amânare a măsurilor propuse, de la 1 august la 1 ianuarie 2023. Practic, de anul viitor pentru Horeca se va aplica un impozit pe cifra de afaceri de 1%, sau se poate opta pentru impozitul pe profit, fiind eliminat impozitul specific.
Pentru transportatori s-a decis eliminarea diurnei șoferilor din veniturile extra-salariale, exact așa cum și-au dorit managerii companiilor de profil din țara noastră.
Totodată, se pare că impozitul pe proprietate va rămâne doar la pragurile minimale. Acest lucru înseamnă 0,1% pentru rezidențial și 0,5% pentru nerezidențial.
Nu în ultimul rând, apar schimbări și privind impozitarea veniturilor obținute din jocurile de noroc. Impozitarea, în acest caz, va deveni mai agresivă decât se propunea inițial.
Despre noile modificări în materie de fiscalitate a vorbit și liderul UDMR, Kelemen Hunor, spunând că apar schimbări legislative după consultările Guvernului cu părțile implicate.
„A fost un proiect pus în dezbatere publică şi apar alte păreri din societate. Au fost nişte întâlniri cu reprezentanţii primarilor, autorităţilor locale, cu reprezentanţi din zona economică şi bineînţeles din HoReCa. Şi în astfel de situaţii este firesc să asculţi argumentele lor şi să faci eventual nişte schimbări. (…)
La HoReCa, concluzia este că rămâne ceea ce propune Guvernul, dar nu de la 1 august, ci de la 1 ianuarie. Până la urmă este o abordare corectă, pentru că este în desfăşurare sezonul turistic, pe de o parte, pe de altă parte legea spune să aştepţi 6 luni, să nu pui în aplicare schimbările în Codul Fiscal, în Codul de procedură fiscală. (…)
Sunt şi alte schimbări mici legate de IMM-uri, legate de microîntreprinderi, legate de jocurile de noroc, unde mergem pe o taxare mare. Acolo a fost chiar propunerea noastră şi susţinem – dacă taxezi munca, trebuie să taxezi şi norocul, nu se poate altfel. Dar mai sunt mici modificări… până se realizează acea formă care va fi adoptată în Guvern”, a declarat, marți seară, Kelemen Hunor, potrivit B1 TV.