08 iul. 2022 | 13:51

Japonia, în stare de șoc după asasinarea lui Shinzo Abe: „Un afront la adresa democrației”

ULTIMA ORĂ
Japonia, în stare de șoc după asasinarea lui Shinzo Abe: „Un afront la adresa democrației”

Japonia este în stare de șoc, după sasinarea fostului prim-ministru Shinzo Abe într-o țară în care armele de foc sunt strict reglementate și violența politică este extrem de rară.

Japonia nu își poate reveni după ce fostul premier a fost ucis

Abe a fost împușcat în timp ce susținea un discurs de campanie la un colț de stradă și a fost transportat la spital cu un elicopter. Moartea sa a fost anunțată vineri, 8 iulie.

De la prim-ministrul Fumio Kishida, protejatul lui Abe, la oamenii obișnuiți de pe rețelele de socializare, a existat o revărsare de durere într-o națiune în care violența politică este atât de rară încât ultima dată când un fost prim-ministru sau un prim-ministru în funcție a fost ucis a fost acum aproape 90 de ani, scrie Reuters.

„Sunt incredibil de șocată”, a declarat guvernatorul Tokyo Yuriko Koike la o conferință de presă obișnuită înainte de a fi anunțată moartea lui Abe, luptându-se cu lacrimile.

„Indiferent de motiv, un astfel de act atroce este absolut de neiertat. Este un afront la adresa democrației”.

Restricțiile privind deținerea de arme de foc din Japonia nu permit cetățenilor privați să dețină arme de mână, iar vânătorii autorizați pot deține doar puști. Posesorii de arme trebuie să participe la cursuri, să treacă un test scris și să se supună unei evaluări a sănătății mintale și unei verificări a antecedentelor.

Împușcăturile, atunci când au loc, implică de obicei gangsteri „yakuza” care folosesc arme ilegale. În 2021, au avut loc 10 incidente cu împușcături, opt dintre acestea implicând gangsteri, potrivit datelor poliției. O persoană a fost ucisă și patru rănite.

Japonia a avut parte de crime în masă, dar, de obicei, acestea nu au implicat arme de foc.

În 2016, 19 rezidenți ai unui centru pentru persoane cu dizabilități mintale au fost uciși în paturile lor de un atacator înarmat cu un cuțit, în timp ce în 2019, 34 de persoane au fost ucise într-un atac incendiar asupra unui studio de animație.

Atacurile asupra politicienilor, neobișnuite

Atacurile asupra politicienilor, însă, sunt neobișnuite. Au existat doar câteva în ultima jumătate de secol, mai ales în 2007, când primarul din Nagasaki a fost împușcat și ucis de un gangster – un incident care a dus la înăsprirea și mai mult a reglementărilor privind armele de foc.

Ultima dată când un fost prim-ministru a fost ucis a fost în 1936, în timpul consolidării militariste a Japoniei de dinainte de război, unul dintre o serie de asasinate similare.

Bărbatul arestat pentru că l-ar fi împușcat pe Abe este un fost membru al armatei japoneze care a tras cu o armă de foc artizanală, potrivit presei. Ministrul Apărării Nobuo Kishi, fratele lui Abe, a refuzat să comenteze aceste rapoarte.