ISU face clarificări despre incidentul de la Spitalul de copii din Iași. Ce s-a întâmplat, de fapt
ISU Iași a venit cu precizări, după ce în decursul acestei dimineți a fost anunțat un incendiu la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria”. Reprezentanții instituției spun că incidentul a fost provocat de o eroare.
Ce problemă a fost, de fapt, la Spitalul din Iași. Autoritățile au venit cu explicații
„Spitalul de Copii din Iaşi se află într-un amplu proces de renovare, iar constuctorul a dorit să evacueze funinginea dintr-un coş de fum dezafectat. Accidental a fost inversat sensul de evacuare al ventilatorului, iar funinginea a fost introdusă în camerele tehnice şi ulterior în spaţiile comune. Nu a fost incendiu”, au explicat cei de la ISU.
La alerta dată de dimineață în instituția spitalicească au fost evacuate 200 de persoane, dintre care 50 de copii şi 150 de adulţi.
La ultimul etaj nu au fost persoane evacuate. Pompierii au intrat în saloane pentru a-i calma pe copii şi pe părinţi. Nu au fost persoane intoxicate, au precizat cei de la ISU.
Spitalul de Copii din Iași a suferit pagube serioase după un incendiu care a avut loc chiar cu un an în urmă. Autoritățile anunțau atunci că, în total, 31 de persoane au fost evacuate în urma incendiului: 13 copii, 11 cadre medicale și 7 părinți.
„Astăzi, 22 iunie 2021, la ora 18:54, a fost anunțat printr-un apel la 112, un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului de Copii Sf. Maria, din Iași. În aproximativ 6 minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum, la etajul 2, la secția ATI a spitalului, în zona afectată de incendiu neaflându-se pacienți sau aparținătorii acestora. În circa 2-3 minute de la primirea apelului, în vederea optimizării misiunii de răspuns, la nivelul județului a fost activat planul roșu de intervenție care presupune suplimentarea resurselor medicale la fața locului. La scurt timp de la ajungerea forțelor de intervenție, incendiul a fost localizat fiind astfel eliminat pericolul extinderii acestuia la vecinătăți. Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o evacuarea preventivă a 13 copii de la etajele 2 și 3, 11 cadre medicale și 7 aparținători. Persoanele evacuate erau internate pentru afecțiuni obișnuite pediatrice și nu se aflau în tronsonul afectat de incediu. Subliniem faptul că în zona de manifestare a incendiului nu se aflau copii sau aparținători , iar persoanele evacuate preventiv au fost relocate la o altă secție a spitalului. Nu au fost înregistrate victime”,au spus atunci autoritățile.