14 nov. 2022 | 11:40

Investițiile în cripto, Caritas 2: fiecare generație are țepele ei, din cauză că românul visează bani făcuți peste noapte

ACTUALITATE
Investițiile în cripto, Caritas 2: fiecare generație are țepele ei, din cauză că românul visează bani făcuți peste noapte

Jocurile de tip piramidal, cum a fost Caritasul, au avut mare priză la publicul neinformat și avid de a face bani, odată ce am intrat în democrație. Doar că, deși deceniile au trecut, apetența pentru averi făcute peste noapte a rămas, la fel și gradul mare de neinformare și disponibilitatea la risc extrem.

Așa se face că, mai nou, românii investesc în cripto. Piața activelor digitale ale milioane de adepți numai în România, iar evenimentele din ultimul an ne îndreptățesc să spunem faptul că vorbim despre niște active speculative și volatile.

Nereglementate de nicio autoritate publica, cei ce își plasează economiile aici joacă la ruleta rusească. Poate să fie bine, dar la fel de mult poate să fie și catastrofal de rău. Piața este volatilă și am văzut, odată cu instabilitățile apărute pe piețele financiare tradiționale, că aceste cripto nu sunt nici pe departe detașate de sistem. Din contră.

Părinții noștri s-au dus la Cluj, să bage banii la Caritas, noi cumpărăm cripto

Când pe Wall Street apare un seism de 5 grade pe scara Richter, in lumea cripto deja cad blocuri!

Cam așa putem descrie ce se întâmplă în ultimul an de zile, perioadă în care, odacă cu devalorizările monedelor digitale, investitorii din întreaga lume au pierdut nici mai mult nici mai puțin de 2.000 miliarde de dolari!

Anul trecut, un Bitcoin – cea mai populară criptomonedă din lume – valora în jur de 69.000 de dolari. Azi nici măcar nu mai ajunge la 20.000. Există oameni care au cumpărat cu 40.000, 50.000, sau chiar 65.000, sperând că va mai crește! Practic, au dat prețul unui apartament dintr-o zonă bună chiar și din Capitală, pe o garsonieră dintr-un oraș sărac de provincie.

Desigur, adepții investițiilor vor spune că n-au pierdut nimic, cât timp nu vând la acest preț și își țin monedele în portofelul digital. De acord, dar ce le garantează că vreodată își vor mai recupera investiția. Răspunsul e simplu: nu doar că n-au garanția că vor ajunge vreodată la cei 69.000 de dolari, dar există riscul să piardă și acești 20.000 pe care-i mai au.

Acestea fiind spuse, iată că avertismentele lansate de numeroși analiști și economiști dau roade. Monedele digitale nereglementate sunt comparabile cu un joc de noroc sau cu un joc piramidal de tip Caritas la nivel de riscul uriaș pe care și-l asumă cei ce plasează bani pe o piață lipsită de control, care variază în valoare la un simplu mesaj dat de vreo celebritate pe o rețea socială.