28 oct. 2022 | 15:15

Inversarea îmbătrânirii: ce susține un cercetător că este pe cale să revoluționeze în știință

ACTUALITATE
Inversarea îmbătrânirii: ce susține un cercetător că este pe cale să revoluționeze în știință

Ideea unei fântâni tehnologice a tinereții a părut adesea mai mult o reverie decât o realitate atinsă. Vedem filme ca „The curious case of Benjamin Button”, dar nu ne-am gândi niciodată că inversarea îmbătrânirii chiar s-ar putea întâmpla.

Dar asta nu i-a împiedicat niciodată pe oamenii de știință să încerce. De fapt, dacă sunt de crezut ultimele reușite din industria biotehnologiei, oamenii de știință s-ar putea să se apropie de o descoperire, potrivit MIT Technology Review.

Rick Klausner, om de știință și fondator al startup-ului de biotehnologie Altos Labs promite „întinerire medicală” prin „programarea întineririi”, o metodă care vizează resetarea epigenomului ADN-ului, care controlează modul în care sunt exprimate genele, dând celulelor identitatea lor proprie. Tehnica pare să facă celulele individuale mai tinere. Dezavantajul? De asemenea, poate determina schimbarea imprevizibilă a celulelor și poate provoca cancer.

Inversarea îmbătrânirii, posibilă?

Cu toate astea, Klausner spune că s-a dovedit deja că funcționează la șoareci. Bazându-se pe datele sale încă nepublicate, el susține că a “reprogramat” șoarecii vindecați de diabet și i-a salvat pe alții de la doze letale de analgezice.

Desigur, metodele lui Altos nu sunt lipsite de critici. Un embriolog care a vorbit cu MIT Tech l-a numit pe Altos un „proiect de alchimie” și l-a descris pe acesta drept un „evanghelic” vorbind nonsensuri.

În ceea ce privește un contraargument mai științific, o altă problemă fundamentală a metodei este că readuce celulele la starea lor de celule stem embrionare, pierzându-și identitatea epigenetică în acest proces. Și după cum sugerează și numele, celulele embrionare sunt menite să cuprindă embrioni, nu adulți. Vă puteți imagina ororile care ar putea apărea din acea incompatibilitate.

Dar Klausner susține că reprogramarea „parțială” la șoareci ocolește acest lucru, permițând micilor rozătoare să trăiască mai mult și mai sănătos: „Întinerești celulele, dar nu ți-ai pierdut identitatea”, a spus el pentru MIT Tech.

Cu toate acestea, notează MIT Tech, nici măcar nu există un consens științific cu privire la ceea ce cauzează îmbătrânirea în primul rând, ceea ce face ca fundamentul dezactivării acesteia să pară șubredă în cel mai bun caz.

Cercetarea implicată poate fi genială sau poate fi dubioasă. Un cercetător medical principal a declarat revistei că „nu există nicio bază științifică” pentru evaluarea întineririi și că „scoruri mai tinere pe un ceas epigenetic” nu „echivalează cu o sănătate mai bună sau cu o speranță de viață mai lungă”.

La sfârșitul zilei, este o afirmație fascinantă – dar dacă vor exista aplicații semnificative ca tratament, doar timpul ne va spune.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele