01 sept. 2022 | 14:50

Între mit și realitate: e bine, sau nu, să îți alimentezi mașina cu ulei de gătit?

ACTUALITATE
Între mit și realitate: e bine, sau nu, să îți alimentezi mașina cu ulei de gătit?

Încă de când au început prețurile la benzină și motorină să crească, românii au realizat că ar putea să-și alimenteze mașina într-un mod total neconvențional: umplând rezervorul autoturismului cu clasicul ulei de gătit.

De altfel, ideea nu e pur românească, cei de la Mythbusters testând teoria, la rândul lor, de unde rezultă faptul că și americanilor le-a trecut prin minte așa ceva.

Chiar și așa, trebuie remarcat că, în zilele noastre, nici uleiul de gătit nu mai e atât de ieftin, un bidon de 1 litru de ulei de floarea soarelui costând chiar și 12-13 lei, în funcție de calitate.

Totuși, trebuie să recunoaștem că acest mit a rămas adânc împământenit în memoria colectivă a românilor, mulți încercând să ocolească clasica alimentare la benzinărie în acest fel.

ulei-comestibil-gatit-combustibil-masina-este-recomandat

Șofer alimentând mașina cu ulei comestibil

Alimentarea mașinii cu ulei de floarea soarelui: ce se întâmplă cu motorul

Potrivit unui articol publicat de promotor.ro, efectele asupra motorului, atunci când îl „hrănești” cu ulei de gătit pot fi dintre cele mai diverse.

Se poate spune că această „schemă” poate să funcționeze o perioadă, însă nu la nesfârșit.

Cu alte cuvinte, nu se întâmplă nimic dacă încerci asta atunci când ai ulei în mașină însă nicio benzinărie prin preajmă, însă nu-ți face un obicei pentru că riști să capeți depuneri care vor duce la defectarea mașinii, în timp – mai ales dacă ai un automobiș un pic mai veche.

Uleiul vegetal arde incomplet, mai ales atunci când este rece, iar în acest fel, filtrele se pot înfunda mult mai repede. De asemenea, acesta este acid, astfel că riști ca elementele metalice să fie deteriorate în timp.

Mai mult, mașinile recent construite sunt făcute pentru a utiliza carburant pe care îl găsești la benzinărie, așadar, în timp, poți avea surpriza ca problemele să se instaleze acut, dacă nu ții cont de asta.

În concluzie, mașina poate funcționa normal dacă alegi să o alimentezi cu ulei vegetal, însă, în timp, efectele acestuia se vor vedea.

Iar așa cum spuneam mai devreme, de ce ai face asta, de vreme ce prețul uleiului de gătit a ajuns și el să fie destul de piperat?

De altfel, nici în cazul în care ar fi mai ieftin de atât nu ar merita, ținând cont de faptul că reparațiile ulterioare ar costa mult mai mult decât ai economisit pe benzină și/sau motorină.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele