Internetul chiar e peste tot: poți să postezi poze de pe “acoperișul” Pământului
Oficialii tanzanieni știu de ce vreți să urcați pe înaltul munte Kilimanjaro al țării. Pentru a vă depăși limitele pe cel mai înalt vârf din Africa? Probabil și asta. Dar ei știu că mulți dintre noi încercăm să facem asta și pentru recunoaștere și sunt pe deplin în sprijinul acestui efort. Iată cât de departe a ajuns internetul.
Washington Post raportează că, într-un efort de a stimula turismul, guvernul tanzanian tocmai a finalizat construirea primelor etape ale unei rețele de internet de mare viteză. Începând de acum, conectivitatea ajunge acum la aproape 3800 de metri deasupra nivelului mării, iar guvernul intenționează să extindă acoperirea până la vârful Uhuru al muntelui – o uimitoare înălțime de peste 5800 de metri deasupra nivelului mării – până la sfârșitul anului.
„Astăzi, sus pe Muntele Kilimanjaro sunt comunicații de mare viteză (Broadband), chiar pe acoperișul Africii”, a scris pe Twitter Nape Moses Nnauye, ministrul informației și comunicațiilor din Tanzania.
„Turiștii pot comunica acum în întreaga lume de pe vârful Muntelui Kilimanjaro”.
Internetul, pe cel mai înalt vârf din Africa
În timp ce instalarea de bandă largă de mare viteză aduce cu siguranță beneficii alpiniștilor avizi de rețelele sociale, internetul abordează și problemele de siguranță. Se estimează că aproximativ 35.000 de turiști vin pe munte în fiecare an, potrivit The Guardian – și chiar și cei mai experimentați alpiniști pot avea probleme.
„Anterior, era periculos pentru alpiniștii care trebuiau să urce fără internet pe Muntele Kilimanjaro”, a declarat Nnauye, potrivit Agence France-Presse.
Potrivit WaPo, răspunsul local la decizia guvernului a fost mixt. Turismul este o parte uriașă a economiei locale – a încasat venituri de 1,4 miliarde de dolari doar în 2021, așa că mulți tanzanieni au salutat conexiunea în bandă largă pentru turism. Alții, însă, cred că astfel de investiții ar fi trebuit să meargă către tanzanienii care trăiesc în regiuni rurale.
Efortul este finanțat parțial de China, care a investit masiv în infrastructură, în anumite părți ale Africii, în ultimii ani. În mod clar, totuși, țara a ales să susțină turismul. În curând, vom ști cu toții exact când vărul unchiului nostru sau acel fost coleg de liceu atinge vârful Kilimanjaro.