Insula care își schimbă naționalitatea o dată la șase luni, din 1659. Niciun turist nu are voie să vină aici
Pe hărți, frontierele internaționale sunt bidimensionale: ele pot fi trasate pe o foaie de hârtie plană cu latitudine și longitudine. În viața reală, terenul este tridimensional, iar frontierele pot fi la fel de tridimensionale, cum ar fi stația Friedrichstrasse în timpul Războiului Rece, unde se putea trece din Berlinul de Vest în Berlinul de Est doar urcând un rând de scări. Dar în lume există doar o singură graniță cvadridimensională, una care se deplasează înainte și înapoi nu în spațiu, ci în timp.
Pe vremuri exista un condominiu de mărimea Oregonului.
Condominiile erau acorduri prin care două națiuni împărțeau un teritoriu prin asumarea unei suveranități comune. Țara Oregonului a fost un condominiu al Marii Britanii și al Statelor Unite între 1818 și 1846; Lacul Constance din Europa este încă un condominiu format din trei națiuni din Alpi.
„Isla de los Faisanes” și „Île des Faisans”, aceeași insulă
Cel mai vechi condominiu din lume este „Insula fazanilor”. Acesta se află în râul Bidasoa, între Franța și Spania, la doar un kilometru sau doi de Golful Biscaya, la est de San Sebastian.
Insula Fazanilor a fost administrată în comun de Franța și Spania de când a fost semnat acolo Tratatul Pirineilor din 1659. Este, de asemenea, cel mai mic condominiu din lume, cu o suprafață de doar 1,5 acri.
Franța și Spania primesc custodie comună
Ceea ce este cu adevărat neobișnuit la Insula Fazanilor este că Spania și Franța nu împart teritoriul în același timp. Prin termenii tratatului din 1659, ele alternează suveranitatea. În fiecare februarie, reprezentanții francezi se întâlnesc cu omologii lor de pe Insula Fazanilor pentru a o preda spaniolilor; în fiecare august, o primesc înapoi.
Acest lucru s-a întâmplat de peste șapte sute de ori. Frank Jacobs, pasionat de geografie, a comparat acest lucru cu o multiproprietate de 350 de ani sau cu „un joc de ping-pong extrem de lent”. Pare mai degrabă cu un acord de custodie în caz de divorț.
Aici se predau miresele și mirii căsătoriilor regale
Teoretic, acest lucru înseamnă că un turist de pe Insula Fazanilor ar putea să se culce în Spania și să se trezească în Franța, fără să se miște un centimetru. În practică, acest lucru este imposibil, deoarece niciuna dintre țări nu permite vizitatorilor să vină pe insulă.
Așadar, nu există nicio modalitate de a face selfie-uri cu monumentul de piatră care comemorează Tratatul Pirineilor.
Timp de secole, insula a fost locul tradițional de întâlnire pentru predarea mireselor și a mirilor atunci când se organizau importante căsătorii regale între Franța și Spania.