11 iul. 2022 | 17:52

Ingredientul folosit de toate gospodinele care îți scurtează viața, chiar dacă e delicios

ACTUALITATE
Ingredientul folosit de toate gospodinele care îți scurtează viața, chiar dacă e delicios

Ce gust ar avea mâncarea dacă nu am adăuga sare? Până și în preparate culinare dulci, sarea are rolul ei, iar gustul final al alimentelor este puternic influențat de folosirea sau nu a acestui ingredient miraculos.

Doar că, dincolo de importanța sa la nivelul papilelor noastre gustative, adevărul este că sarea îți poate scurta viața. O spun, cât se poate de clar, cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică și Medicină Tropicală a Universității Tulane din New Orleans, care au finalizat un studiu îngrijorător, ce leagă speranța de viață de folosirea acestui ingredient în alimentația noastră de zi cu zi.

Mănânci și mori încet, fără să-ți dai seama

Conform specialiștilor, s-a descoperit că adăugarea de sare la masă e asociată cu decesul timpuriu.

Analiza, deloc superficială, s-a bazat pe studierea a 500.000 de britanici de vârstă mijlocie!

Descoperirile oamenilor de știință ar reprezenta o premieră la nivel mondial. „Din cunoștințele mele, studiul nostru este primul care evaluează relația dintre adăugarea de sare pe alimente și moartea prematură”, a spus profesorul Lu Qi, unul dintre experții care au semnat această analiză.

Dacă vrei să trăiești mai mult și nu poți renunța definitiv la sare, măcar ai grijă să diminuezi cantitatea folosită. Profesorul Lu Qi susține că oamenii ar trebui să folosească mai puțină sare, dacă nu se pot lipsi complet de ea, din rațiuni de gust. Chiar și o cantitate ușor diminuată se resimte pozitiv la nivelul organismului, deci te poate ajuta să trăiești mai mult!

Aportul de sare este dificil de urmărit cu precizie, deoarece multe alimente procesate conțin niveluri ridicate de sare , iar măsurarea directă prin teste de urină nu oferă neapărat o imagine instantanee care să indice aportul total. Aproximativ 70% din aportul de sodiu în populațiile occidentale provine din alimente procesate și preparate, cu 8-20% provenind din sare adăugată la masă.

Prin urmare, nu trebuie să fii atent doar la câtă sare pui tu pe mâncare, ci să citești cu mare atenție etichetele alimentelor, înainte de a le cumpăra și consuma!