24 dec. 2022 | 16:07

Informația importantă pentru cei născuți înainte de 1980. Este absolut obligatoriu să faci asta dacă vrei să-ți fie bine

ȘTIINȚĂ
Informația importantă pentru cei născuți înainte de 1980. Este absolut obligatoriu să faci asta dacă vrei să-ți fie bine

Un studiu vine cu precizări în ceea ce-i privește pe cei născuți înainte de 1980. Află cum te poate ajuta mersul pe jos dacă faci parte din această categorie de persoane.

Cercetătorii au concluzionat că persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 79 de ani care merg aproximativ 10.000 de pași zilnic, au mai puține șanse de a dezvolta demența în decursul a șapte ani. În medie, acestea trebuie să efectueze mai mult de 40 de pași pe minut pentru reduce riscul bolii cu 57%, ceea ce reprezintă 6.315 pași zilnic.

„Este o activitate de mers rapid, ca o plimbare în forță”, a declarat coautorul studiului, Borja del Pozo Cruz, profesor asociat adjunct la Universitatea din Odense, Danemarca și cercetător principal în domeniul științelor sănătății pentru Universitatea din Cadiz, Spania.

Din același studiu reiese faptul că și persoanele care merg zilnic aproximativ 3.800 de pași reușesc să scadă riscul de demență cu aproximativ 25%. Pentru persoanele care duc o viață sedentară, acest lucru este mai mult decât suficient, potrivit aceluiași medic meționat anterior.

„De fapt, este un mesaj pe care medicii l-ar putea folosi pentru a-i motiva pe adulții în vârstă foarte sedentari – 4.000 de pași este foarte ușor de făcut de mulți, chiar și de cei care sunt mai puțin în formă sau nu se simt foarte motivați. Poate că, persoanele mai active și mai în formă ar trebui să țintească 10.000, unde vedem efectele maxime”, a mai adăugat medicul pentru BBC.

De ce contează mișcarea în cazul celor născuți înainte de 1980

Studiul mai arată că cea mai mare reducere a riscului de demență, 62% a putut fi obținut de către subiecții care au mers într-un ritm alert, efectuând 112 pași pe minut pentru o perioadă de 30 de minute zilmic. Din cercetările anterioare reiese că 100 de pași pe minut reprezintă un ritm alert sau moderat.

„În timp ce 112 pași/min este o cadență destul de vioaie, „112” este, în mod imaginabil, un număr mult mai ușor de parcurs și mai puțin intimidant pentru majoritatea persoanelor decât „10.000„, mai ales dacă au fost inactive sau subactive din punct de vedere fizic”, au menționat cercetătorii în domeniul Alzheimer Ozioma Okonkwo și Elizabeth Planalp.

Această descoperire este una care ar putea aduce noi răspunsuri în medicină și stil de viață. Potrivit medicului Pozo Cruz, intensitatea pasului este cea care contează. Astfel, pe viitor, actuala tehnologie ar putea fi utilizată nu doar pentru a măsura numărul de pași, ci și ritmul acestora.

În cazul celor care nu dețin un dispozitiv care să le măsoare numărul pașilor, aceștia pot utiliza o metodă clasică de a-i număra. Ei pot număra pașii pe care-i efectuează în 10 secunde, cifră care trebuie înmulțită cu șase. De reținut este faptul că nu toți pașii au aceeași lungime și nivel de fitness.